DOO “Linon“

Istrajati u teškoćama

        DOO “Linon“ je firma sa sedištem u Novom Sadu i pogonom u Šajkašu, koja se bavi proizvodnjom i prometom sredstava za ličnu zaštitu na radu, kapaciteta 60 radnika u jednoj smeni a trenutno zapošljava 40 radnika. Osnovana je pre 17 godina. Osnovni deo delatnosti firme je izrada radne odeće za sve vrste zanimanja u industriji, građevinarstvu, poljoprivredi, obezbeđenju, zdravstvu, trgovini, ugostiteljstvu i drugde prema katalogu i zahtevima kupca, u svim veličinama i bojama, uz mogućnost veza ili štampanja zaštitnog znaka firme. Svi proizvodi zadovoljavaju domaće kao i neke evropske standarde, poput veoma aktuelnog HASAP-a u prehrambenoj industriji.

 

 

          Radnice su uglavnom iz Šajkaša, a ima zaposlenih iz Novog Sada, Mošorina, Kaća i Titela. Uglavnom su to tekstilne radnice ili prekvalifikovane za rad u tekstilnoj struci, srednje životne dobi. Osposobljene su da urade sve što danas zahteva probirljivo tržište. To se vidi i po saradnji sa velikim brojem firmi od imena i ugleda, kao što su: “Lafarž“, “Karlsberg“, “Budućnost“, “Elektroprivreda“, “Univereksport“, Šećerana “Šajkaška“ iz Žablja…




        U okviru sponzorstva, radnice “Linona“ sašile su komplet nošnji za Kulturno-umetničko društvo “Šajkaš“ iz Šajkaša.

 

 

          Iako su od osnivanja do danas prolazili kroz veoma teška vremena, nikada nisu ostajali bez posla. Bilo bi posla i za veći broj radnika, ali je malo zainteresovanih za rad u ovoj struci. Konkurs za prijem novih radnica ovde je stalno otvoren. Do novih radnica ovde je teško doći možda baš zbog blizine Novog Sada jer nudi zaposlenje u “atraktivnijim zanimanjima“ u buticima, kafićima ili drugim uslužnim radionicama. Čak i one devojke ili žene koje su se školovale u tekstilnoj struci ne žele da rade u ovim zanimanjima za koje ih je škola pripremala.

          Uslovi rada za ovu vrstu delatnosti su među najboljima. Radi se u novom, dobro osvetljenom i grejanom pogonu koji je klimatizovan. Zarade su iznad proseka struke i nikada ne kasne a na vreme se izmiruju i sve obaveze prema državi.

          U vreme teške ekonomske krize, kakva je zadesila svet, teško opstaju i mnogo veće, jače i poznatije firme. Većina imputa koji utiču na cenu proizvoda (sirovine, gas, struja, transport …) poskupljuju dok gotovim proizvodima cene ostaju iste ili imaju tendenciju pada usled nelojalne konkurencije iz sive ekonomije i uvoza kineske robe. Ovih dana je, uz porast cena gasa i struje, posebno izražena i nestašica ovih energenata. Na gas se greju a njegovo snabdevanje je u sred zime u pitanju, dok struji često pada napon do te mere da se ne može raditi. I u takvim uslovima DOO “Linon“ ipak opstaje, tražeći rešenje u boljem iskorištavanju unutrašnjih rezervi.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 17, 01, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *