Održana svečana akademija povodom 250 godina od osnivanja Šajkaškog bataljona

NOVI SAD: U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić govorio je danas na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 250 godina od osnivanja Šajkaškog bataljona. Pored sekretara Grujića, o Šajkaškoj je držao besedu i potpredsednik Matice srpske prof. dr Branko Bešlin.

 

250 godina sajkaskog bataljona

Misa Blizanac

250 godina sajkaskog bataljona

 

U okviru svečanog programa nastupili su: „Sagradiću šajku“ – Bojan Milinković gajde, Miodrag Blizanac, kao vokalni solista, Tamburaški orkestar AKUD “Sonja Marinković”, Orkestar Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada. Na sceni su nastupili i glumci sa uvodom u predstavu „Na granici“, a najbolji guslar u Vojvodini Zoran Samardžić otpevao je „Odu Šajkašima“. Narodni orkestar i Folklorni ansambl AKUD Sonja Marinković izveli su Igre iz Bačke – Ansambl narodnih igara i pesama AKUD Sonja Marinković.

 

250 godina sajkaskog bataljona

250 godina sajkaskog bataljona

250 godina sajkaskog bataljona


Slavisa Grujic 250 gpdina Sajkaskog bataljonaPozdravljajući prisutne u ime Vlade AP Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje potredsednik Grujić je rekao:
“Dragi poštovaoci srpske istorije, slušajući reči pesme o Šajkašima i Šajkaškoj, pred očima su zaživele slike o njima i o regiji, gde su oni jedan vek živeli i vojevali. To je samo dokaz da je naša istorija velika i bogata, jer je ostavila brojne tragove na sve nas, koji živimo na ovim prostorima. Šajkaši su bili poznati graditelji, vojnici, veslači, ljudi, koji su imali svoje zakone i pravila života, o čemu smo u proteklih godinu dana puno čuli, obeležavajući ovaj jubilej. Na malom prostoru, ostala je velika istorija, na koju se nadovezuje sledeće godine godišnjica Banatske regimente, potom 100 godina od početka Prvog svetskog rata, da bi godinu potom obeležili 300 godina od Petrovaradinske bitke i sve to su značajni datumi, koje smo dužni da negujemo, jer su obeležile našu istoriju i život naših predaka”, rekao je Slaviša Grujić.
Profesor Bešlin je u svojoj besedi o Šajkaškom bataljonu najavio da će 19. oktobra u Matici srpskoj biti održan međunarodni naučni skup o “Šajkaška – prostor, stanovništvo, prošlost”. Kroz ove pojmove prepoznaće se veći značaj ove godišnjice, koja nam otvara vidike i za neke nove istorijske fenomene, koje su nam Šajkaši ostavili. Tadašnji prostor Šajkaške, prostirao se u današnjih 14 vojvođanskih mesta, od Gajdobre, Žablja,Titela…, da bi 1873. godine Šajkaši dobili i zvanično svoje vojno ime. Kako istorija navodi, oni su bili kasarna pod vedrim nebom, gde su svi, od deteta do starog čoveka, živeli po tim vojnim pravilima i propisima. Bataljon je trajao 110 godina i za to vreme branio vojnu granicu Austrougarskog carstva, o čemu svedoče brojni istorijski podaci.

Izvor: vojvodina.gov.rs

Autor: Redakcija
Datum: 13, 10, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *