U Muzeju Vojvodine otvorena izložba U srcu nam šajka

NOVI SAD: U Muzeju Vojvodine sinoć je otvorena izložba „U srcu nam šajka“, koju su, u sklopu obeležavanja 250 godina od osnivanja Šajkaškog bataljona, priredili Veselinka Marković, viši kustos-istoričar i Siniša Jokić, kustos-istoričar. Izložbu je otvorio istoričar prof. dr Vladan Gavrilović, dok je o njenom značaju govorio potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić.

 

u srcu nam sajka muzej vojvodine

 

„Ova izložba je nešto što traje, jer traje već 250 godina“, rekao je Slaviša Grujić pozdravljajući prisutne u ime Vlade AP Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje. „Mi zato danas tu godišnjicu obeležavamo, a zapravo kao da smo stali u nekom trenutku. Kada kažemo Vojvodina, onda mislimo na Srem, Banat i Bačku i sve njihove osobenosti, kao što kada kažemo Šajkaši mislimo na ratnike, vojnike, veslače… ljude koji su bili ponos ovih prostora, jer su oni tradicija i primer kako se voli ova zemlja. Njihovo ime jeste specifično i oni sami su takvi bili, jer ratna disciplina, običaji i organizacija nas u to uveravaju. Kroz obeležavanje godišnjice svaki put smo saznavali nešto novo i uvek bi se iznenadili, koliko su bili posebni. Danas otvaramo i ovu izložbu, koja je isto tako osobena, gde ćemo osim uniforme, oružja, načina života upoznati i nešto novo, što su oni nama ostavili i time nas ponovo iznenadili“, rekao je Grujić.

 

u srcu nam sajka muzej vojvodine


U ime domaćina, goste je pozdravila direktorka Muzeja Vojvodine dr Agneš Ozer, koja je naglasila da pored istorijskih činjenica osnivanja Šajkašakog bataljona i postavljanja vojne granice, ova izložba nosi našu tradiciju i duh vremena tadašnje Austro- Ugarske, čime nam se otvara jedan novi list istorije, a samim tim i novi pogled na današnjicu.

u srcu nam sajka muzej vojvodine

Autor: Redakcija
Datum: 11, 10, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *