U srcu nam šajka – izložba u Muzeju Vojvodine

NOVI SAD: U četvrtak, 10. oktobra 2013. godine, u 19 sati (Dunavska 35), otvara se izložba „U srcu nam šajka“ priređena povodom 250 godina od osnivanja Šajkaškog bataljona, autora Veselinke Marković, višeg kustosa – istoričara i Siniše Jokića, kustosa – istoričara.

 

u srcu nam sajka muzej vojvodine

 

U ratovima vođenim između Austrije i Turske od kraja XVII do sredine XVIII veka važnu ulogu je imala rečna flota. Kada je, Beogradskim mirom 1739. godine, granica između Austrije i Turske pomerena na Savu i Dunav, neophodno je bilo organizovati odbranu, tj. rečnu flotu na tom području.

Carica Marija Terezija je 15. jula 1763. godine donela odluku o formiranju Šajkaškog bataljona, koji je obuhvatao sledeća mesta: Titel, Lok, Mošorin, Gardinovce, Vilovo i Žabalj. Godine 1769. godine uključena su i naselja Čurug, Kać, Gornji i Donji Kovilj, Sentivan (današnji Šajkaš) i Gospođinci, a početkom XIX veka Nadalj i Đurđevo.

Šajkaši su bili obavezni da, po carskoj odluci, učestvuju u vojnim akcijama – u ratu i miru, na kopnu i na vodi, te da se brinu o bezbednosti, naročito na Dunavu, Tisi i Savi, kao i da gone razbojnike, sprečavaju uvoz i izvoz zabranjene robe i novca, odnosno naturalija, čuvaju sanitarni kordon, sprovode i omogućavaju bezbednu plovidbu brodova koji službeno saobraćaju pomenutim rekama. Oni su, takođe, sa uspehom obavljali pontonjerske i pionirske zadatke u brojnim ratovima koje je Habzburška monarhija vodila na evropskim ratištima.

Zbog neophodne obnove i skupog održavanja, Carskom rezolucijom od 24. juna 1852. godine je Šajkaški graničarski bataljon pretvoren u Titelski pešadijski graničarski bataljon.

Odlukom cara Franca Jozefa donetom 1. novembra 1872. ukinuta je Vojna granica, a time i Titelski bataljon, a ovo područje je priključeno Bačko-bodroškoj županiji.

Na vojnički život ovih graničara podsećaju brojni predmeti i građa koja se čuva u našim muzejima i arhivima. Potomci slavnih šajkaša ponosno čuvaju uspomene na svoje slavne pretke koji su radili i borili se na području današnje Šajkaške. Muzej Vojvodine putem ove Izložbe koja se organizuje u okviru proslave 250 godina postojanja Bataljona, ne predstavlja samo materijal dokumentacionog tipa, nego obuhvata i multimedijalne sadržaje, kao i trodimenzionalne prikaze iz života šajkaša.

Izložba će se moći pogledati od 10. oktobra do decembra 2013. godine.

U vezi sa Šajkaškim bataljonom za Jutarnji program Televizije Novi Sad govorili su autori izložbe Veselinka Marković i Siniša Jokić.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 08, 10, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *