Lovačko društvo Šajkaš: Lovci brinu o životinjama, ne ubijaju ih

ŠAJKAŠ: u listu „24 sata“ 8. oktobra i u internet izdanju 7. oktobra, novinar S. I. Eker je u u tekstu „Suludo: Lovci večeras idu da ubijaju pse lutalice u Šajkašu?“ izneo niz netačnih, neproverenih i tendencioznih tvrdnji koje, pojedinačno i u celosti, nanose ekonomsku i nematerijalnu štetu opštini Titel i mestu Šajkaš. U tekstu je, ukratko, napisano da lovci (večeras) kreću da organizovano ubijaju napuštene pse u Šajkašu. Prenosimo demanti Lovačkog društva Šajkaš.

Lovačko društvo „Šajkaš“ demantovalo je navode teksta „Suludo: Lovci večeras idu da ubijaju pse lutalice u Šajkašu“, i kažu „da odgovorno tvrde da lovci nijednog dana ove, sledeće ili prošle godine nisu kretali u takvu akciju“.

Novinar S. I. Eker je u u tekstu „Suludo: Lovci večeras idu da ubijaju pse lutalice u Šajkašu?“ izneo niz netačnih, neproverenih i tendencioznih tvrdnji koje, pojedinačno i u celosti, nanose ekonomsku i nematerijalnu štetu opštini Titel i mestu Šajkaš. U tekstu je, ukratko, napisano da lovci (večeras) kreću da organizovano ubijaju napuštene pse u Šajkašu.
Odgovorno tvrdimo da niti “lovci kreću večeras” niti bilo kojeg drugog dana, ove, sledeće ni prošle godine. Takva praksa, pa ni izolovani slučaj, u Šajkašu ni drugde u opštini Titel ne postoji. Činjenica je da opština Titel, kao i većina lokalnih samouprava u Srbiji, ne može samostalno da reši problem napuštenih pasa. Opština Titel je u pregovorima sa Gradom Zrenjaninom, ali i sa još nekim samoupravama, da zajednički, na human način i zakonima propisanim metodama rešava ovaj problem, nikako i nikad, samovoljnim odstrelom nesrećnih životinja.
Novinar S. I. Eker je u tekstu naveo “indicije”, “strah građana” i primer iz stotinak kilometara udaljenog Banoštora. “Indicije” i “strah građana”, novinar je “potkrepio” izjavom izvesne meštanke Snežane Dobrijević. Međutim, osoba sa tim imenom i prezimenom u Šajkašu ne postoji, nego je plod mašte novinara. Verujemo da izmišljanje sagovornika nije praksa na kojoj Vaše ugledne novine grade svoj imidž.
Novinar S. I. Eker nije pozvao predstavnike opštine Titel ni lovce iz Lovačkog društva “Šajkaš”, iako je bio u obavezi da im posveti dužnu pažnju. Novinar S. I. Eker se nije ni potrudio da dođe u Šajkaš, jer da jeste, tekst ne bi bio ilustrovan fotografijom iz Dunavskog parka u Novom Sadu.
Na kraju, novinar se poziva na upravnika Lovačkog doma u Titelu, koji je izneo lično mišljenje na temu pasa lutalica. Upravnik kaže da je nekada bila praksa da lovci, po odobrenju policije, organizovano odstreljuju pse lutalice. Istina je da je to bilo “nekada”, ali na teritoriji cele SFRJ, kako je bilo propisano tadašnjim zakonima.
Činjenica je da lovci Šajkaša brinu o životinjama, održavaju hranilice i pojilice, te vrlo savesno uređuju lovište. Istovremeno, za strane lovce, striktno u skladu sa Zakonom o lovstvu, organizuju komercijalni lov. Ovakav komercijalni lov donosi prihode ne samo lovcima, nego i preduzetnicima Šajkaša koji obezbeđuju propratne usluge te, posredno, opštini Titel. A to za opštinu koja danas, nakon 12 godina propadanja, u privredi ima samo 192 zaposlena stanovnika – nije malo.
Članovi  Lovačkog društva “Šajkaš“su tokom cele godine, na terenu, angažovani upravo na hranjenju, pojenju, lečenju divljači, pravljenju hranilišta, skloništa i drugim aktivnostima koje su usmerene upravo na to da se očuva flora i fauna, kao i očuvanje zelenih površina. Optužbe navedene u spornom tekstu i “aktivnosti“ lovaca se krše sa svim etičkim, moralnim, ljudskim i lovačkim, a naposletku i zakonskim odredbama i kodeksima. Lovci Šajkaša postupaju u skladu sa zakonskim odredbama Zakona o lovstvu, Zakona o oružju i municiji i Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.
Jedan netačan i zlonameran novinski članak sada preti da ugrozi dobru reputaciju lovačkog udruženja i društvo i već ugovorene aranžmane, te da lovce Šajkaša prikaže kao svirepe ubice nedužnih životinja.
 
 
U ime opštine Titel
­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Zamenik predsednika opštine Marinko Trivunović
 
U ime LD “Šajkaš”
Predsednik lovačkog društva Tomislav Babić

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 09, 10, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *