Održan prvi deo trećeg FLERT-a

TITEL: U Titelu je u subotu, 21. septembra u Velikoj sali suda (Plava sala) održan prvi deo Festivala lepe reči Titel 2013. Dodeli priznanja prisustvovali su nagrađeni osnovci, srednjoškolci i studenti.

 

 

 

Prvu subotu trećeg po redu Festivala lepe reči Titel 2013 (3FLERT13) povodom Evropskog dana jezika (26. septembar) u punoj Velikoj sali Suda u Titelu obeležili su mladi pesnici i prozaisti iz osnovnih i srednjih škola i studenti. Ovogodišnja završnica FLERT-a održava se u znaku 200. godišnjice od rođenja velikog Njegoša. Prve festivalske subote prisustvovao je veliki broj učesnika i posetilaca Festivala. Odmah valja reći da je ekonomska kriza onemogućila neke nagrađene iz najudaljenijih mesta Srbije (Leskovac, Niš, Novi Pazar, Negotin…), posebno dobitnike iz Crne Gore, Federacije BiH i Republike Srpske, da prisustvuju dodeli priznanja.
Posle pregledanih literarnih radova u kategorijama poezija, proza (na srpskom i ruskom jeziku) i ruske književne teme u pismenim zadacima članovi Komisije za ocenu u uži krug za nagrade predložili su kandidatе za završnicu Festivala (finalisti) i odabrali radove koji su svojim kvalitetom zaslužili da budu pohvaljeni i zabeleženi u Zborniku FLERT-a. Na svečanosti su proglašeni najuspešniji radovi, najbolji recitatori i dodeljena priznanja i nagrade. Zadovoljstvo da čitaju i ocenjuju radove imali su Dragana Tomić, Svetlana Lozanov, Katarina Pantić, Zoran Bosnić i Dragan Kolak. Kazivanje stihova na ruskom ocenjivali su Ranka Skutelis, Milena Subić i Svetozar Ikonov. Organizaciju FLERT-a podržali su Marijana Krčo, Stevo Diklić i Vojislav Molnar, a uz tehničku saradnju Narodne biblioteke „Stojan Trumić“ i finansijsku podršku Opštine Titelske.
Najbolje prozne radove među osnovcima napisali su Sofija Marić, OŠ „Sveti Sava“, Mladenovac (I-IV razred) i Kristina Koturović, OŠ „Sveti Sava“, Čačak (V-VIII razred), a na ruskom jeziku Andrijana Branković, OŠ „Jovan Grčić Milenko“, Beočin. U konkurenciji pesnika-osnovaca najbolji su Lav Lukić, OŠ „Nikola Tesla“, Beograd (I-IV)i Jovana Vuković, OŠ „Sveti Sava“, Čačak (V-VIII). Pobednici među srednjoškolcima su: Dina Jovanović, Gimnazija, Mladenovac za prozu, Miljana Stefanović, SEŠ „Đuka Dinić“, Leskovac za poeziju, Viktor Lojpur, Ruska škola, Beograd za eseje, i Sonja Marković, Karlovačka gimnazija, Sremski Karlovci za rad na ruske književne teme u pismenim zadacima. Za najboljeg proznog pisca među studentima proglašen je Milan Vojisavljević iz Obrenovca, a najbolja pesnikinja-studentkinja je Milana Ljubisavljević iz Zrenjanina.
Za završno takmičenje u kazivanju stihova na ruskom jeziku u konkurenciji učenika osnovnih škola sa konkursa je odabrano 15 recitatora od kojih je u finalnom nadmetanju učestvovalo njih dvanaestoro. U grupu od troje prvoplasiranih žiri je odabrao Milu Čutuković iz OŠ „Miroslav Antić“ (Beograd), Andrijanu Ćorić, OŠ „Miloš Crnjanski“, Žabalj i Miroslava Nikolaševa, OŠ „Veljko Petrović“, Begeč. Za najboljeg recitatora proglašena je Andrijana Ćorić iz Žablja. Ona je kazivala stihove iz Puškinove poeme „Cigani“, a pripremala ju je profesorka ruskog jezika Jelena Ilić.
U završnici kazivanja stihova na ruskom takmičilo se desetoro srednjoškolaca. U prvih troje članovi žirija su uvrstili Jovanu Pekez i Miroslavu Petrović iz SŠ „22. Oktobar“ u Žablju i Milicu Savić iz titelske STŠ „Mileva Marić“. Najbolji recitator je učenica profesorke Snežane Nakić Jovana Pekez iz Žablja. Ona je govorila stihove R. Roždestvenskog „Stare reči“.
Veliku nagradu FLERT-a zaslužili su studenti Univerziteta Singidunum iz Beograda sa mentorom Gordanom Naumović za dokumentarni film o 200. godišnjici Borodinske bitke – „Otadžbinski rat 1812.“.
Dobitnik Velike nagrade FLERT-a i sveukupni pobednik za književnost je Katarina Prlić iz Lapova (Druga kragujevačka gimnazija)sa mentorom Mirjanom Arsenijević, za rad „Moralne dileme i psihološka stanja R. R. Raskoljnikova“.
Pobednički i odabrani radovi zabeleženi su na 80 stranica Zbornika Festivala „Titelteka“.
Naredne subote održava se drugi deo FLERT-a, kada će se proglasiti pobednici i dodeliti priznanja i nagrade u kategoriji „ostali građani“.

 

Autor: Redakcija
Datum: 23, 09, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *