Zavetna seoska slava u Šajkašu

ŠAJKAŠ: Prva crkva u Kovilj Sentivanu, današnjem Šajkašu, bila je posvećena Svetim i pravednim  Joakimu i Ani, roditeljima Presvete Bogorodice. Izgradnjom nove crkve, posvećene svetom velikomučeniku Dimitriju Mirotočivom, 1820. godine, poštovanje prema svetim bogoroditeljima nije prestalo i sabor u njihovu čast održao se do današnjeg dana, kao zavetna seoska slava Šajkaša.

zavetna slava sajkas

 

Ovogodišnje sabranje započelo je prazničnim Bdenijem na kome je načalstvovao protojerej Ivan Vačik uz sasluženje jereja Dušana Erdeljana. Na svetoj Liturgiji načalstvovao je protojerej Đorđe Đurđev, paroh kaćki, nekadašnji paroh šajkaški, uz sasluženje Arhijerejskog namesnika žabaljskog, protojereja Ostoje Nijemčevića, jereja Dušana Erdeljana, penzionisanog paroha, jereja Miroslava Čolakovića, sekretara EUO-a AEM-a i mesnog paroha. Prota Đorđe je u svojoj omiliji nakon čitanja iz svetog Jevanđelja, naglasio da su sveti Joakim i Ana bili ljudi od krvi i mesa, da su se nosili sa svim životnim problemima sa kojima se svako od nas susreće ali da nisu gubili nadu niti su se predavali očajanju već su istrajavali u molitvama i ljubavi prema Bogu zbog čega su darovani najvećim darom – kćericom Marijom, od Gospoda izabranom da postane Presveta Bogorodica , ,,širšaja nebes,,. Nakon zaamvone molitve izvršen je litijski ophod oko hrama.

Na Večernjem bogosluženju zbor prezvitera predvodio je  je Arhijerejski namesnik novosadski drugi, otac Branislav Mrkić uz sasluženje sveštenika Čede Oparnice, Ivana Vačika, Vinka Stojakovića, Slavka Pajovića, Alekse Kuđeljića, Jovana Kezana, Milana Đurića, Darka Jelića, Aleksandra Ignjatova, Željka Latinovića i Boška Marinkova. Nadahnuto su pojali za pevnicom sveštenici Petar Trivunović, Stevan Lukić, Radoje Marković i mesni paroh, otac Milorad Mirović,  kao i veroučitelj Slobodan Đurđić.  Po osvećenju slavskog kolača i koljiva, nadahnutu besedu proizneo je otac Branislav: najpre je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja verujućih  a potom je naglasio da je razvoj živih parohijski zajednica najvažniji zadatak svakoga sveštenika.

Ovogodišnji kumovi,  porodica Jove Trivunovića, sveti hram je darivala  ikonom Presvete Bogordice koju ikonopišu sestre manastira Vaskrsenja Hristovog u Kaću i koja će uskoro krasiti šajkašku crkvu. Zalog kumstva za iduću godinu primio je Milovan Trivunović iz Šajkaša. Nakon svetog bogosluženja Trpeza ljubavi priređena je u svečanoj sali porodice Tihomira Đurića: trpezi je prethodilo osvećenje prekrasne sale izvršeno sveštenodejstvom prezvitera Željka Latinovića, Darka Jelića i Aleksandra Ignjatova. Otac Željko je na kraju molitvoslovlja poželeo ljubaznim domaćinima da i njih Gospod uvek čuva u  Svome naručju, molitvama svetog Simeona Bogoprimca, njihove krsne slave.

prezviter Milorad Mirović

Izvor: beseda.rs

Autor: Redakcija
Datum: 23, 09, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *