Filadelfija – grad gde je potpisana deklaracija o nezavisnosti SAD

Filadelfija – na grčkom znači „bratska ljubav”, je glavni grad američke države Pensilvanija, i peti najveći grad u SAD. Prostor na kojem se nalazi Pensilvanija dobio je admiral Viljem Pen 1681. od Čarlsa II od Engleske i u prevodu znači „Penove šume”.

Inače, Filadelfija je bila drugi glavni grad SAD, posle Njujorka, a pre Vašingtona. Filadelfija je jedan od najstarijifh gradova u SAD. Osnovali su je švedski kolonisti 1669. godine, a veliku ulogu u usponu grada i sadašnjem izgledu ima američki političar Bendžamin Frenklin. Njegova je i zasluga da se ulice u gradu seku pod uglom od 90 stepeni, što su preuzeli i ostali gradovi u Americi.
Američki proglas nezavisnosti, koji se slavi 4. jula, uz pompezni vatromet, za koji se, da bi se što bolje doživeo, mesta u ulicama zauzimaju, maltene još od podneva, kao i ustav, izrađeni su i potpisani u dvorani nezavisnosti ovog grada.
Simbol grada je zvono slobode, Liberty bell, koje je kao i car zvono, car kolokol u Moskvi, prilikom dizanja palo i napuklo.
Velelepna zgrada muzeja umetnosti je najlepša u Americi, a da bi se stiglo do ulaza u muzej, treba se, bogami, popeti uz 72 stepenika. Međutim oni nisu predstavljali problem bokseru Roki Balboi, jer je, bez problema, istrčao uz njih i raširenih ruku objavio svoj trijumf. Na samom prilazu muzejskom prostoru postavljen mu je spomenik i treba strpljivo da se čeka u redu da bi se slikalo pored njega. Ja nisam imao strpljenja, a ni vremena, jer su me čekala 72 stepenika.
Sa vrha stepeništa puca prelep pogled na panoramu Filadelfije, gde vidik zaustavljaju visoke, neboparajuće, sve u staklu, betonu, zgrade, a tu su i ulice sa kućama prepoznatljivog američkog stila.
Blizu muzejskog prostora je i stvarno lepa, impozantna i sva u istorijskim prikazima kompozicija koja prikazuje život Džordža Vašingtona, prvog predsednika SAD, inače poznatog kao ,,oca nacije”.
Kraj obale reke Delavare, doduše, ne tako pitome kao naša Tisa, nalazi se spomenik Kristoforu Kolumbu.
U istorijskom delu grada je i kuća muzej žene Beti Ros koja je, navodno, sašila prvu američku zastavu.
Inače, za Filadelfiju se kaže da je i grad murala. Ovde su samo neki.
O filadelfiji se može još mnogo toga pisati, ali, jeste otrcana fraza, bolje bi bilo doći i videti je. Moja supruga Mirjana i ja, sticajem okolnosti, bili smo to u mogućnosti.
Pozdravljamo sve do sledećeg javljanja, verovatno iz Njujorka.

Autor: Stevan Avguštin
Datum: 26, 09, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *