Staropazovački Vavilon najbolji u tri države

TREBINJE: Na 56. međunarodnon Festivalu festvala održanom u julu u Trebinju uz učešće šest pozorišnih trupa iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, pobednika nacionalnih dramskih smotri, predstava pokreta “Vavilon“, SKUD “Heroj Janko Čmelik” i Slovačkog pozortišta VHV iz Stare Pazove, autorski projekat Mirposlava Kožika scenartiste, reditelja i scenografa i Miroslava Bakoa, kompozitora,dobila je pet zlatnih maski, najviših festivalskih odličja: za predstavu u celini; za režiju, za scenografiju, za originalnu muziku i za kostimogarfiju (Ivana Bako).

Vavilon Stara Pazova

 

Predstava „Vavilon“, autorski projekat Miroslava Kožika, pisca scenarija i reditelja i Miroslava Bakoa, kompozitora, realizovan u produkciji Slovačkog KUD “Heroja Janko Čmelik“ i Pozorišta VHV iz Stare Pazove, prema odluci stručnog žirija najbolje je scensko ostvarenje na tek završenom 56. „Festivalu festivala”, trebinjskoj smotri najboljih predstava ovogodišnje amaterske dramske produkcije Srbije, BiH i Crne Gore.

miroslav kozik reditelj„Vavilonu” je pripalo pet festivalskih odličja, zlatne maske i diplome: za najbolju predstavu u celini, za režiju (Miroslav Kožik), za scenografiju (Miroslav Kožik), za kostimogarfiju (Ivana Bako), za originalnu muziku (Miroslav Bako).
Miroslav Bako kompozitorPosle „Vavilona“, najveći broj zlatnih maski i diploma – tri – dobila je predstava „Na granici” Slavomira Mrožeka koju je u Centru za kulturu „Masuka” iz Velike Plane scenski oživeo Dejan Cicmliović: Nada Bajić za najuspešnije ostavrenu žensku ulogu, Jelena Stojadinović za epizodnu žensku ulogu, po odluci stučnog žirija, a po odluci žirija publike predstava „Na granici” je dobila zlatnu masku i dipolomu kao najbolje scensko delo.

Dve diplome i zlatne maske ostale su u gradu domaćinu, a njihovi vlasnici su Darko Kurtović, protagonista najuspešnije muške glavne uloge i Željko Milošević, reditelj , koji je ovu nagradu dobio za najbolje odigranu mušku epizodu u predstavi koju je sam režiarao „Heroj nacije“ Ivana M. Lalaića, izvedenu poslenje festivalske večeri, u nedelju, 28. jula.

Na ovogodšnjem, 56.po redu „Festivala festivala“ održanom od 22. do 28. jula ,izvedeno je ukupno šest predstave , prvo i drugo plasirane na republičkim festivalima dramskih amatera: „Opera za tri groša“ po Brehtu , u izvođenju Centara za kulturu „Nenad Rakočević“ iz Mojkvoca, a u režiji Milovana Ćetkovića , uz angažovanje glumaca iz Kolašina i Bijelog Polja ;“Živjeli su do kraja života „ komični kolaž po tekstovima Sterije,Efraina Kišona i Dušana Kovačevića koje je za scenu Dramskog studija „Zahumlje „u Nikšiću upodobio rediteljski trijumvirat: Marija Backović,Slaviša Grubiša ,Ilija Gajović (Crna Gora).

Iz BiH pored već pomenute predsatave domaćina prikazana je komedija najpopulrnijeg i u svetu najpozntijeg savermenog hrvatskog dramskog pisca Mira Gavrana“Traži se novi suprug“ Gradskog amaterskog kazališta iz Orašja u scenskoj realizaciji Ilja Benkovića.

Stručnim žirijem čiji su članovi bili Nebojša Kundačina i Božidar Zečević predsedavao je Dimitrije Jovanović, a razgovore za okruglim stolom je vodio teatrolog i pozorišni kritičar Raško Jovanović.

Autor: Branko Rakočević
Datum: 04, 09, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *