U Bačkom Petrovcu održan 18. pozorišni festival

BAČKI PETROVAC: U Bačkom Petrovcu, kulturnom i obrazovnom središtu vojvođanskih Slovaka , u kome su 66% stanovnika Slovaci (5.773), održan je pozorišni festival, 18. po redu, pod nazivom “Petrovački pozorišni dani” na kome su tokom četiri dana (od 29. avgusta do 1. septembra) pozorišne trupe iz Mađarske, Slovačke i Srbije izvele 12 pedstava na slovačkom, srpskom, mađarskom i rusinskom jeziku.

Pozorisni festival Backi Petrovac

 

Festival je otvorilo Slovačko vojvođansko pozrište iz Bačkog Petrovca koje ove godine slavi desetogodišnjicu profesionalnog delovanja, predstavom „Žalba muza Tespisu“ autrorskog tandema spisateljice Anemarije Boldoske Grbić i reditelja i slikara Jana Čanjija.
Ovo pozorište, čiji je naziv Slovenske vojvodinske divaldo( SVD), izvelo je dramu „Diži zavesu“ Petera Kvotera u režiji Dušana Bajina.
Ovogodišnji Petrovački pozorišni dani ostaće upamćeni po tome što su na njemu izvedene čak četiri predstave studenata pozorišnih akademija, dve sa novosadske i po jedna iz Bratislave i Banjske Bistrice (Slovačka) .
Najpre je klasa glume Akademije umetnosti iz Novog Sada bačkopetrovačkoj publici pedstavila svoje viđenje drame Harolda Pintera „Bez pogovora“ onako kako im ga je protumačila rediteljka Sonja Petrović, da bi zatim njihove kolege i koleginice sa Glumačke akademije iz Bratislave scenski oživele „Kvartet“ Đorđija Spira po uputstvima reditelja Antona Korenčia.
Studenti glume sa novosadske Akademije umetmosti izveli su i predstavu „Ludi od ljubavi „Sema Šeparda u režiji Sonje Rakić, dok su njihove kolege iz Banjske Bistrice nastupile sa komedijom “Nemoj to napisati” Katarine Hitzingerove Mišikove u režiji Ladislava Ladgomirjaka.
Publika u Bačkom Petrovcu imala je priliku da na ovom pozorišnom festivalu vidi još jedno delo Katarine Hitzingerove Mišikove: slovački teatr „Divaldo Vertigo“ iz Budimpešte izveo je njen komad „Zaboravila sam” u režiji Andreas Dera.
Rusinski narodni teatar “Petar Riznič Đađa“, iz Ruskog Krstura, opština Kula,koji je takođe pre deset godina dobio status profesionalng pozorišta Rusina u Vojvodini,izvelo je u režiji Vldimira Nađa, stalnog reditelja ovog tetara, popularnu komediju „Pacijent doktora Frojda „ i kod nas sve popularnijeg najizvođenijeg savremenog hrvatskog dramaskog pisca Mira Gavrana.
Na Petrovačkim pozorišnim danima našlo se mesta i za monodramu: Jovica Jašin iz Zrenjanina odigrao je dramu jednog glumca „Franše d'Epere iz Južnog bulevara” Aleksandra Popovića.
U pretposlednjem terminu nastupila Ustanova kulture „Vuk Karadžić“ iz Beograda : tandem Tatjana Kecman i Monika Romić, kao spisateljice i kao rediteljke postavile se svoje „biti ili ne biti“ preformulisano u „A gde su kokoške ?“
Petrovački pozorišni festival je završen gostovanjem Novosadskog mađarskog pozorišrta Ujvideki szinhaz sa „Operom ultimom”, koju je po Bomaršeovim „Seviljskim berberinom“ i „Figarovom ženidbom“ scenski oživeo Kokan Mladenović.
Kao prateće manifestacije ovog pozorišnog događaja priređena je izložba mladih slikara i održano književno veče posvećeno slovačkom piscu iz ovog mesta Janu Dorči.

Autor: Branko Rakočević
Datum: 09, 09, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *