U Bečeju prvi čas seksualnog vaspitanja

BEČEJ: Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu prisustvovali su danas prvom času seksulanog vaspitanja u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Bečeju. Vlada Vojvodine preko Sekretarijata za sport i omladinu ove godine uvela je predmet Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju u deset vojvođanskih škola, odnosno četrdeset odeljenja sa 1200 đaka.

 

Prema zvaničnim podacima u Vojvodini na 17 hiljada novorođenčadi dolazi oko 50 hiljada namernih prekida trudnoće. Međutim, po rečima Pajtića nezvanične brojke kažu da se godišnje u Vojvodini obavi oko 100 hiljada abortusa. Marinika Čobanu istakla je da je to bio i povod da se u deset vojvođanskih škola uvedu časovi zdravstvenog vaspitanja o reproduktivnom zdravlju, kako bi se ove brojke svele na minimum.

„Na jedno novorođeno dete dolazi šest abortusa. To je veoma često posledica kako maloletničkih trudnoća tako i nedovoljnog znanja o kontraceptivnim sredstvima i potrebe da se ona koriste“, izjavio je Pajtić.

Tome treba dodati i podatak da između 16 i 18 odsto mladih bračnih parova ima problem sa sterilitetom, što je često posledica namernih prekida trudnoće i polno prenosivih bolesti.

„Naša namera je da pred kraj školske godine napravimo uporednu analizu i vidimo šta smo postigli od septembra do juna i da li je sve ovo imalo smisla i kakvi su efetki“, rekla je Marinika Čobanu.

Novi predmet učenici su oberučke prihvatili a samo jedan od 1200 đaka u Vojvodini odbio je da ga pohađa. Za Tamaru Nikolić, učenicu 2. razreda Ekonomsko-trgovinske škole u Bečeju , nije bilo dileme i već je kaže, pregledala veoma zanimljiv udžbenik iz koga će učiti.

„Očekujem da naučim nešto novo i da se obrazujem o reproduktivnom zdravlju“, kaže ona.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 09, 09, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *