Uspešan nastup rukometašica i rukometaša na Borde kupu u Madeburgu

Žabaljci su na ovogodišnji, 7. po redu Borde Kup poslali ekipe u obe konkurencije, a u takmičenju sa čak 65 ekipa iz svih rukometnih centara Nemačke, Poljske i Bosne i Hercegovine, u kategoriji mladih rođenih od 1995. do 2000. godine, zabeležili su dobar rezultat, i ostavili povoljan utisak. Na ovaj put dug preko 1300 kilometara u autobusu je bila i mlađana ženska ekipa „Proletera“ iz Zrenjanina, koja je takođe plenila svojom upornošću u igri, iako su devojke sa Begeja bile najmlađe u toj grupi.

rukomet zabalj

 

Preko hiljadu učesnika bilo je smešteno u učionicama škola u Barlebenu, Ebendorfu, Magdeburgu, Irxlebenu i Womirstedu, ali skromni smeštaj nije bio prepreka da mlađani rukometaši i rukometašice pruže svoj maksimum u sistemu takmičenja gde su utakmice za momke trajale po 20 minuta, a za devojke 2×15 minuta. U dva dana odigrano je puno utakmica, tako da su se na kraju
radovali najuporniji i najpripremljeniji, koji su zavisno od svežine beležili dobre ili lošije rezultate.

Ekipa Žabaljaca je bila sastavljena od igrača iz Žablja i Čuruga a postignuti su rezultati kojim vođe selekcije mogu biti zadovoljni, jer su doveli najmlađu selekciju u svojoj konkurenciji. U konačnom plasmanu zauzeli su 7. mesto, a pobeđen je Kobur sa 11:10 i Šoneberg sa 9:8 , a poraženi su od Madeburga sa 12:8, Rudolwa sa 15:13, Lukovca sa 9:6.

 

rukomet zabalj  rukomet zabalj

Trener Boris Straživuk ističe borbenost i zalaganje čitavog tima i odličnu igru u odbrani kojom je komandovao fenomenalni golman i kapiten Stefan Spremo koji je odbaranio čak 6 od 9 sedmeraca, Istakli su se Petar Zekonja, Blagoje Mrđen, Nikola Bečejac, koji je kao najbolji strelac stavljao na muke protivničke golmane svojim šutevima sa zemlje.Svoj doprinos su dali i Stefan Krajnov, Marko Bojanić, Dušan Zlokolica, Nikola Stjepanović, najmlađi učesnik turnira Milan Boroja. Ekipu su još sačinjavali Raša Soldat, Ognjen Regodić, Neša Jojkić, Žarko Nikolašev, Vukašin Ćurčić i
Stefan Trninić. Na klupi pored Straživuka sedeli su Zoran Bosnić. Aleksandar Marković i nezaobilazna legenda žabaljskog rukometa Đorđe Militinović-Eke. Igrači i trener poručuju, da sledeće 2014. godine putuju u Madeburg po trofej. Ekipa devojaka „Želje“ rođenih 1995. godine, su igrale u najmlađoj grupi, generacije, i odlično su se nosile sa svojim rivalkama.
Dospele su do same završnice, ali dalje se nije moglo, jer su kvalitet i svežina bili na strani nemačkih ekipa.

U konačnom plasmanu „Žalja“ je zauzela četvrto mesto u konkurenciji 12 ekipa, a najbolju igru su pružile protiv Gumersbaha pobedom od 15:5. Najuzbudljivija igra viđena je u utakmici sa TSW Weddingstedom, gde su naše rukometašice poklekle bukvalno u zadnjim sekundama susreta.

Ove utakmice zbog velikog broja ekipa igrale su se po skraćenom sistemu 2 x 15 minuta, a samo su, recimo Žabaljkinje odigrale čak 10 utakmica!. Po mišljenju trenera Darka Lugonje i kosultanata na klupi Jovice Panića i Vitomira Lisice, najviše su pokazale kapiten Kristina Trifunović, golman Katarina Grujić, Aleksandra Knežević, i
golgeter Dragana Savičić.
U ovom rukometnom karavanu iz Srbije bile su i devojke „Proletera“ iz Zrenjanina, koje u svojoj grupi, sa svojim uzrastom postigle zapažen uspeh, jer su u borbi za treće mesto izgubile od prejake ekipe TSW Rudow Berlin sa 9.7. Zrenjaninke su plenile svojom organizovanšću i ponašanjem na terenu, a obzirom na iskustvo i mladost, ovu ekipu očekuju lepi rezultati.
Ipak, vredno je istaći neverovatan učinak golmana Dunje Brankovani, koja je svoju ekipu vrlo često spašavala poraza. Banaćanke su pobedile BSV Grun (20:10), JSG Handbal Lo Mo (16:6), Poražene su od TSW Rudov Berlin (3:9).

Polufinale je bilo predaleko jer je dominirala ekipa JSP Halle Magdeburg (7:9), Umor je učinio svoje, tako da je Rudov iz Berlina bio bolji i po
drugi put sa 9:7 u borbi za treće mesto.
Sveukupno, utisak je povoljan, i pokazalo se da naši timovi mogu ravnopravno da se nose sa dominantnim nemačkim ekipama, gde se u rukomet ulaže sistematski, što se vidi po brojnim sportskim halama, koje niču bukvalno jedna pored druge.

Jedno iskustvo više je tu, pa ako se i dogodine krene na 8. Borde Kup, mogu se očekivati i trofeji.

rukomet zabalj  rukomet zabalj

Izvor: zabalj.rs

Autor: Zdravko Siriški
Datum: 03, 09, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *