Umro J.J. Cale

Američki kantautor i gitarista Džej Džej Kejl (J.J. Cale), čije je pesme „After Midnight“ i „Cocaine“ u obradama popularizovao Erik Klepton (Eric Clapton) umro je od srčanog udara u 74. godini.

 

J J Cale death

 

Kako se navodi na Kejlovom sajtu, slavni gitarista i pevač osobenog vokalnog stila preminuo je juče u bolnici u Kaliforniji.

Kejl, koji je rodom iz američke savezne države Oklahoma, doprineo je stvaranju tzv. „tulsa zvuka“ koji kombinuje elemente bluza, rokabili i kantri muzike.

Postao je poznat 1970. godine kada je Erik Klepton obradio njegovu „After Midnight“, a 1977. godine je Klepton napravio još veći hit od Kejlove kompozicije „Cocaine“, koja je danas rok klasik.

Kejl i Klepton su 2008. godine zajedno snimili album koji je dobio nagradu „gremi“.

Rođen je 1938. godine kao Džon Veldon Kejl (John Weldon Cale), a promenio je ime u Džej Džej Kejl kako bi izbagao da ga brkaju sa članom grupe „Velvet andergraund“ (Velvet Underground), Džonom Kejlom.

Snimio je 14 albuma, često je koristio ritam mašinu, a bio je prepoznatljiv po svom opuštenom pevačkom stilu.

Kejl je, međutim, uvek sebe opisivao kao kantautora a ne kao pevača, i njegove pesme su nekako uvek postajale veći hitovi u izvođenju drugih – pre svega Kleptona, Toma Petija (Tom Petty), Santane i grupe Liner Skiner (Lynyrd Skynyrd).

Autor: Redakcija
Datum: 27, 07, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *