Tajni manastirski recepti za vino, rakiju, sireve…

KOVILJ: U 405 srpskih manastira, od kojih su mnogi spomenici kulture, živi oko 1.500 monaha, koji se uz sve duhovne obaveze, bave i poljoprivredom i od toga žive. Zanimljiv je i poduhvat manastira Kovilj koji se opredelio da podigne kredit za kupovinu više od 13.000 sadnica aronije, za koju kažu da je biljka budućnosti.

 

Tendencija je da se finansiranje manastira obezbedi poljoprivrednom proizvodnjom, a podizanjem zasada aronije postignut je određeni stepen ekonomske samostalnosti.

Manastir poseduje više od 600 hektara šume, 260 hektara poljoprivredne i oko 70 hektara vodene površine.

Bave se voćarstvom, proizvodnjom meda, rakije, sira, uzgajaju suncokret, kukuruz, detelinu, koju koriste za ishranu stoke… Ovih dana u tom manastiru proizvedeno je oko 4.000 litara soka od paradajza.

Sve što se na gazdinstvu proizvede koristi se za potrebe manastira i šest kampova za lečenje narkomanije, u kojima trenutno boravi oko 160 ljudi. Nešto ostane i za prodaju. U srcu imanja, na 10 hektara zemlje, podignuta je plantaža lekovite aronije.

Proletos je posađeno10.000 sadnica, sada je plantaža dopunjena sa novih 3.000, a planiraju da posade još 1.200 sadnica. Želja im je, kažu, da uzgajaju lekovito bilje, jer su svuda u svetu manastiri poznati po proizvodnji zdrave hrane.

Biznis plan zasada sibirske „crne borovnice“ na imanju koviljskog manastira predviđa da će posao, uz tridesetak stalno zaposlenih, imati i stotinak sezonskih radnika.

Proizvodi od aronije za sada su još retkost na domaćem tržištu, i uglavnom se naručuju preko interneta, a o tome koliko vrede svedoči podatak da je za litar soka, na primer, potrebno izdvojiti 30 evra.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 27, 07, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *