250 godina Šajkaškog bataljona – mini serijal – Radio-televizija Vojvodina

Dokumentarno-obrazovni program TV Vojvodine pripremio je mini serijal od tri epizode, koji gledaocima predstavlja najznačajnije događaje iz prošlosti Šajkaške. Urednici serijala su Zdravko Atlagić i Borislav Hložan.

 

Tokom vekovima dugih sukobljavanja imperija koje su se borile za prevlast u jugoistočnoj Evropi, odbrana reka je počivala na šajkašima – nepokolebljivim i čvrstim srpskim graničarima koji su služili na ratnim rečnim lađama sa nazivom „šajka“. Nakon austrijskih pobeda nad Osmanskom imperijom u osamnaestom veku, granice se pomeraju na jug, tako da je i oblast delovanja šajkaške flotile premeštena na područje današnje Vojvodine. Tu je pre dvesta pedeset godina, 1763. godine, nedaleko od ušća Tise u Dunav, formiran Šajkaški bataljon, sa sedištem u Titelu.

Ova graničarska vojna jedinica igrala je izuzetno značajnu ulogu u ratovima koje je Habzburška monarhija vodila širom Evrope, na bojištima od donjeg toka Dunava do poprišta u Holandiji, Nemačkoj i Italiji, sve do borbi tokom revolucije 1848. i 1849. godine. Žitelje Šajkaške je uz dugu i slavnu ratničku istoriju odlikovala i velika kulturna i prosvetna tradicija, koja nije prekinuta ni posle raspuštanja Bataljona 1873. godine, kada je ova oblast razvojačena, a njeni stanovnici su prešli pod županijsku civilnu upravu. Povodom obeležavanja dvesta pedesete godišnjice osnivanja Šajkaškog bataljona, Dokumentarno-obrazovni program TV Vojvodine pripremio je mini serijal od tri epizode, koji će gledaocima predstaviti najznačajnije događaje iz prošlosti Šajkaške. Urednici serijala su Zdravko Atlagić i Borislav Hložan.

1. deo možete pogledati ovde

2. deo možete pogledati ovde

3. deo možete pogledati ovde

Autor: Redakcija
Datum: 26, 07, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *