Titel: Opština penzionera

TITEL: Kako prenose Novine novosadske, Titel je među opštinama koje su u godinama tranzicije ostale bez velikog broja preduzeća, a posao je izgubilo oko tri hiljade građana. Danas u toj opštini živi 2.650 penzionera – pet puta više nego zaposlenih. Od 15.000 stanovnika, 1.800 ih je na spisku nezaposlenih, a samo 190 zaposlenih je u privredi.

Anđelko Buzarov iz Titela ostao je bez posla zbog stečaja u preduzeću “Pobeda” iz Titela, gde je radio 24 godine. Da bi preživeo bavi se proizvodnjom mleka, koje prodaje po kućama i od čega jedva pokrije troškove za komunalije.
“Nema narod novca, mala je kupovna moć. Ostao sam bez posla, ali moram da kreditiram i druge kojima nosim mleko, zato što mesec dana čekam da naplatim to što sam prodao”, kaže Buzarov.

 


Početkom milenijuma u Titelu je radilo deset privrednih pogona sa 3.000 zaposlenih. Danas sem dva privatizovana, na ostalima je katanac.
“Ko će mene od 53 godine zaposliti? Sin mi ima 27 godina i do sada je sakupio samo četiri meseca radnog staža. Ja sam u njegovim godinama imao dvoje dece i sedam-osam godina staža”, kaže Steva Mrgić iz Titela, koji je ostao bez posla nakon stečaja preduzeća “Pobeda” 2011. godine.
Više od pet godina prugom Zrenjanin – Novi Sad, koja prolazi kroz Titel, nije prošao putnički voz. Za razvoj Titela ništa ne znači ni blizina Beograda i Novog Sada od kojih je udaljen po pedesetak kilometara.
Za budućnost se nadležni u lokalnoj samoupravi uzdaju u vodni potencijal reke Tise i blagodeti Titelskog brega gde ima 8.500 hektara obradivih površina. Ovo uzvišenje je pogodno za gajenje voća i povrća, jer njegova nadmorska visina sprečava kasne prolećne mrazeve da unište rod.

 


“Nadamo se da će kroz navodnjavanje tako ozbiljne površine da se promeni setvena struktura, da ćemo uspeti da pomognemo da se podignu voćnjaci. Takođe smo ovde bili poznati i po povrtarskoj proizvodnji. Kada bi se te dve grane poljoprivrede ponovo razvije mogli bismo da planiramo izgradnju hladnjače ili prerađivačkog kapaciteta”, kaže Marinko Trivunović, zamenik predsednika opštine Titel.
Od 15.000 stanovnika, 1.800 ih je na spisku nezaposlenih. U čitavoj opštini je samo 190 zaposlenih u privredi, zbog čega je ova sredina danas u najnepovoljnijem položaju u Srbiji.

Izvor: novinenovosadske.rs

Autor: Redakcija
Datum: 01, 06, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *