U Kovilju promovisana fotomonografija sela Kovilj – zapisi i slike

KOVILJ: Prostrani hol Osnovne škole „Laza Kostić“ u Kovilju bio je u petak 31. maja 2013. godine pretesan da primi sve zainteresovane koji su došli na promociju fotomonografije „Kovilj zapisi i slike“ autora Nikole Z. Nedića. Dve godine ozbiljnog rada i prilično sredstava autor je utrošio da bi ideju o fotomonografiji pretvorio u knjigu. Čak je i promociju sam pripremio, uz zahvalnost školi koja mu je izašla u susret ustupivši mu ovaj lepi prostor.

 

Nikola Nedic Kovilj zapisi i slike  Nikola Nedic Kovilj zapisi i slike

 

Bio je to značajan događaj za ovo mesto, jer su kod nas monografije naselja veoma retke pa je neobično da na promociji nije bio niko od članova Saveta mesne zajednice. To samo pokazuje koliko u našim mestima Saveti mesnih zajednica pridaju značaj kulturi.

 

Nikola Nedic Kovilj zapisi i slike


O knjizi su govorili: novinar Nikola Turajlić, pesnikinja Dominka Arsić kao recenzent, Miloš Anđelić, predsednik Udruženja srpskih književnika u otadžbini i rasejanju – USKOR iz Beograda, Igor Tintor književnik iz Beograda, mr Boško Brzić i autor Nikola Z. Nedić. U programu su još učestvovali: Ženska pevačka grupa „Sarke“ iz Gardinovaca, mladi pesnik iz Zrenjanina Nikola Vratnjan i koviljski pesnik Mića Samočeta.

 

Nikola Nedic Kovilj zapisi i slike


Knjiga „Kovilj zapisi i slike“ ima 245 strana sa 454 fotografije. Ako prihvatimo da svaka fotografija ima svoju priču pa još veliki broj imena koji se u njoj pominju onda se slobodno može reći da je ovo prava mala enciklopedija Kovilja. Knjiga sadrži 12 poglavlja a počinje sa „Manastirom Kovilj“ koga je prema predanju osnovao Svet Sava a oko koga se i razvilo najstarije naselje, zatim slede: „Kovilj“ gde je u slici i reči data kratka istorija sela, „Kulturno istorijska obeležja i parkovi“, „Škole“, „Privreda“, „Ugostiteljstvo“, „Trgovina“, „Zanatstvo“, „Poljoprivreda i stočarstvo“, „Kultura“, „Sport“ i na kraju „Predeli“ koji koviljsku okolinu čine atraktivnom za posetioce. Uz svaku fotografiju stoji malo teksta, sasvim dovoljno da zainteresuje čitaoca da i on dalje istražuje. Koliko je Koviljčana znalo da je njihove gore list, Stevan Ž. Nešin, kao najbolji fudbaler juniorske ekipe Kanade, u Vankuveru 27. maja 1977. godine, primio pehar i loptu od Pelea, najboljeg fudbalera sveta svih vremena. I ta fotografija je u knjizi! Kuriozitet je da su neki snimljeni objekti, od pripreme knjige za štampu pa do njenog objavljivanja, potpuno nestali poput čarde na „Kraju sveta“. Najviše fotografija u knjizi su iz foto arhive Boška Brzića. Naslovnu stranu uradila je slikarka Leposava Beba Segedinac. Knjiga nije rađena na naučnoj osnovi, ali to mnogo ne umanjuje njenu vrednost. U svakom slučaju preporučuje se čitaocima, a posebno meštanima Kovilja.

 

Nikola Nedic Kovilj zapisi i slike

Nikola Nedic Kovilj zapisi i slike


Izdavač ovog vrednog dela je USKOR iz Beograda i njegov ogranak Koviljski kulturni krug iz Kovilja. U svega 200 primeraka štampala ga je „Mala knjiga“ iz Novog Sada.
Nikola Z. Nedić je rođen 1947. godine u Novom Sadu. U rodnom gradu završio je srednju Elektrotehničku školu „Mihajlo Pupin“. Od 1975. godine živi u Kovilju.
Ovo mu je četvrta knjiga, a do sada je objavio: „Kovilj – rasadnik pisane reči“ (Beograd 2006); „Koviljski kulturni krug 2003-2008“ (Kovilj 2008); „Koviljski kulturni krug 2008-2009“ (Kovilj 2010) i katalog slikara Likovne sekcije „Sveti Rafailo Šišatovački“ (Kovilj 2004).
Član je Matice srpske u Novom Sadu, USKOR-a u Beogradu i predsednik njegovog ogranka „Koviljski kulturni krug“ u Kovilju te predsednik Mesne organizacije ratnih dobrovoljaca 1912-1918.
Uz rad na polju kulture, bavi se golubarstvom, muzikom i restauracijom starih automobila. 

Autor: N. D. Turajlić
Datum: 03, 06, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *