Geološka istraživanja Titelskog brega

TITEL: U saradnji srpskih i nemačkih naučnika, na Titelskom bregu, u ataru Mošorina, u blizini Velikog surduka, od 22. do 25. aprila obavljena su geološka istraživanja.

 

geolozi Titelski breg Titel

 

Profesor doktor Slobodan Marković (Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo), doktor Ulrich Hambah (Univerzitet u Bajrajtu) i doktor Peter Fischer (Univerzitet u Majncu), ekspert za bušotine, sa svojim studentima, obavili su sondažna istraživanja. Uzeti su uzorci lesa do dubine od 35 m koji će biti predmet temeljnih laboratorijskih analiza. Titelski breg je svedočanstvo klimatskih i ekoloških promena, slikovito nazvan „svedok brdo“.

 

geolozi Titelski breg Titel


Ova svojevrsna arhiva ledenog doba, daće, nakon analiza, različite paleoklimatske rekonstrukcije, koje će, kao rezultat istraživanja, biti objavljene u saradnji srpskih i nemačkih naučnika. Ovim naučnicima les je inspirativan, pa će ga dobro ispitati i zabeležiti njegove odgovore.
Doktor Hambah je gost-profesor Univerziteta u Novom Sadu i već više od deset godina sarađuje sa Prirodno-matematičkim fakultetom u Novom Sadu. 2005. godine je sa svojim studentima ovde obavljao terensku praksu.

Nastavak istraživanja očekuje se u maju kada će učešće uzeti eminentni naučnici iz Kine.

Priredila Branka Cmiljanović

Izvor: titelskibreg.com

Autor: Redakcija
Datum: 25, 04, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *