Miroslav Lazanski u Titelu

TITEL: Društvo srpsko-ruskog jedinstva “Titel” organizovalo je 21. marta ove godine tribinu “Kuda idu Srbija i Rusija?”. Gost u punoj sali odeljenja Osnovnog suda u Titelu bio je vojno-politički komentator lista Politika Miroslav Lazanski.

 

Miroslav Lazanski Titel tribina
Fotografije: Stevan Avguštin

 

Tribina je imala dva dela. U prvom, radnom delu, članovima Društva o dosadašnjem delovanju i daljim planovima ove organizacije govorio je njen predsednik Svetozar Ikonov. Program kulturnih aktivnosti u 2013. predstavio je Dragan Kolak. Opšti zaključak je da će se rad Društva odvijati u okvirima materijalnih mogućnosti. U programu je istaknuta potreba obeležavanja značajnih datuma iz srpske i ruske kulturne tradicije kao što su: 310 godina od osnivanja srpske narodne škole u Titelu, 165 godina od početka Narodnog pokreta Srba 1848-9, 180 godina od objavljivanja Puškinovog romana u stihu Jevgenije Onjegin, 145 godina od osnivanja Titelske zemljodelske zadruge, prve zadruge u Srba uopšte, i 135 godina od kako je Tolstoj završio i objavio roman Ana Karenjina. Od ostalih aktivnosti održaće se tradicionalni Festival lepe reči Titel – FLERT 2013. Planirano je gostovanje beogradskog hora Ličinuška pod upravom Andreja Tarasjeva, profesora Beogradskog univerziteta u penziji. Hor izvodi muziku slovenskih naroda, a gostovanje je planirano u okviru obeležavanja jubileja škole u Titelu.

 

Dragan Kolak Svetozar Ikonov Titel


Pored kulturnih aktivnosti Društvo je planiralo da bude most u uspostavljanju privrednih veza sa regionima u Rusiji, posebno u svetlu predstojeće izgradnje gasovoda „Južni tok“ koji delom trase prolazi atarom titelske opštine. U tom kontekstu Društvo će organizovati kurs učenja ruskog jezika kako bi se olakšala komunikacija u zapošljavanju ljudi iz Titela i okoline prilikom izgradnje gasovoda. Istaknuto je da Društvo, zahvaljujući brojnosti članstva i među njima stručnih ljudi, ima potencijal za uvažavanje u svim oblastima javnog i društvenog života.

 

Drustvo srpsko-ruskog jedinstva Titel


Na početku drugog dela tribine uvaženog gosta, pri ulasku u salu, publika je dočekala aplauzom. Svoje viđenje srpsko-ruskih veza započeo je kraćim osvrtom na istoriju nastanka i razvitka odnosa Srbije i Rusije. Ti odnosi po kazivanju Lazanskog imali su kroz istoriju uspone i padove.
Poseban akcenat u izlaganju gost je stavio na kraj Drugog svetskog rata. Rekao je da jedinicama Crvene armije nije bio u planu prolazak kroz Jugoslaviju, ali da su one ušle 1944. po sporazumu onovremenih vojnih komandi i političkih rukovodstava.

 

Miroslav Lazanski Titel


Miroslav Lazanski– U današnjoj srpskoj javnosti se ta činjenica prećutkuje, kao što se ne poštuje da je 1900 sovjetskih vojnika izginulo za oslobođenje Jugoslavije, a nisu morali. Onda, kada niko drugi iz zapadnog sveta nije ginuo za Jugoslaviju, koja je krajem rata dočekala savezničko bombardovanje. Cinizam, vrhunski bezobrazluk je danas skidati po Beogradu table sa imenima generala Crvene armije u nazivima ulica i na pritisak javnosti vraćajući ih po Malom Mokrom Lugu i sličnim periferijama. Crvena armija ima u Parizu, Beču i drugde u Evropi svoje avenije, spomenike, zaključio je g. Lazanski.
Lazanski je istakao da je danas i u Evropi na sceni pokušaj da se izvrši revizija antifašističke borbe i da je, uz sve kritike na račun komunizma, nespojivo izjednačavati komunizam i nacizam.
Ekonomska i politička kriza koja je zahvatila istočni svet u poslednjoj deceniji prošlog veka dovela je do raspada Jugoslavije i SSSR-a. Posle raspada u Srbiji i Rusiji se lutalo u politici. U Rusiji je to trajalo do pojave Putina, a kako kaže gost, sada Rusija punim jedrima zauzima kurs svetske supersile. On se nada da će odnosi između Srbije i Rusije u budućnosti biti mnogo iskreniji, a da se „politika četiri stuba“ u nekom vremenu oslanjala samo na dva, Vašington i Brisel.
I publika je imala svojih „pet minuta“ i učestvovala u razmeni mišljenja, postavljajući pitanja gostu.
Na kraju druženja g. Lazanski je zahvalio na gostoprimstvu, rekavši da mu je drago što se, očito, nalazio u društvu prijatelja sa kojima je proveo jedno divno veče, iako prvi put dolazi u Titel. Istakao je da se nada da neće biti i jedini put. Druženje sa domaćinima nastavljeno je uz kafu u ovdašnjem hotelu Tisa.

Lazanski tribina u Titelu - druzenje hotel Tisa Titel

Autor: Dragan Kolak
Datum: 22, 03, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *