Zašto država spava, kada se krše moja radna prava

Ovogodišnji slogan Dana žena, prema preporuci Ujedinjenih nacija je „Obećanje je obećanje: Vreme za akciju da se okonča nasilje protiv žena“, dok će u Srbiji na manifestacijama koje će biti organizovane u Beogradu, Novom Sadu, Prijepolju, Nišu, Vranju, Leskovcu, Pirotu, Novom Bečeju, Vlasotincu, Kruševcu i Kraljevu poruka biti „Zašto država spava, kada se krše moja radna prava!“

8 mart Dan zena

 

U poruci povodom Dana žena, generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da je prethodna godina bila godina „šokantnih zločina i nasilja protiv žena i devojčica“, i da treba da se svi zapitamo kako da krenemo ka boljoj budućnosti.

„Ove godine na Međunarodni dan žena, preobratićemo naš gnev u akciju. Objavljujemo da ćemo procesuirati zločine protiv žena – i da nikad nećemo dozvoliti da žena bude kažnjena zbog zlostavljanja koja je pretrpela. Ponavljamo naše obećanje da ćemo se boriti protiv ove pretnje globalnom zdravlju, odakle god da vreba – u porodici, na radnom mestu, u ratnim područjima i mirnim zemljama, kao i u glavama ljudi koji dozvoljavaju da se nasilje nastavi“, rekao je Ban u poruci.

On je istakao kao poseban problem položaj žena u konfliktnim situacijama, gde seksualno nasilje često postaje oružje rata, sa namerom ponižavanja neprijatelja, time što će biti uništeno njegovo dostojanstvo, poručujući tim ženama da su UN uz njih.

U Srbiji obeležavanje, kako se navodi, „revolucionarnog/ emancipatorskog/antifašističkog praznika žena“ organizuju Rekonstrukcija ženski fond i Mreža Žena u crnom.

„I ove godine podsećamo da su radna prava žena ugrožena, da imaju višak radnih sati a manjak primanja, da su prve na listama za otpuštanje, i poslednje prilikom zapošljavanja. Iako postoji zakonska regulativa protiv diskriminacije žena, sam zakon je – mrtvo slovo na papiru, a ja hoću da živim od svog rada!“, navodi se u saopštenju tih organizacija.

U Beogradu će biti organizovan marš, koji će krenuti sa Trga Republike do Centra za kulturnu dekontaminaciju, gde će posetioci moći da vide performans, izložbu fotografija i prisustvuju razgovoru na ovu temu.

Prva proslava Dana žena u Srbiji održana je 1914. godine. Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalista 8. marta 1910. godine u Kopenhagenu na inicijativu Klare Cetkin, tadašnje liderke radničkog pokreta.

Taj praznik obeležava se u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Osmi mart kao praznik pod nazivom Međunarodni Dan žena postoji od 1975. godine koja je bila proglašena međunarodnom godinom žena, a dve godine kasnije Generalna skupština UN je rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 08, 03, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *