Šajkaški lovci izašli u atar

ŠAJKAŠ: Lepo vreme u nedelju, 3. marta 2013. godine, izmamilo je šajkaške lovce u atar, ali ovoga puta nisu nosili puške, nego lopate, ašove, sekire, pile i druge alatke. Organizovali su radnu akciju koja se odvijala na dva mesta – na pašnjaku u ritu i na salašu koji su nedavno kupili. Odziv članova Društva bio je izvanredan jer su došli svi koji su mogli, pokazavši tim gestom visoku društvenu i ekološku svest.

 

Lovacko drustvo Sajkas

 

Zborno mesto bilo je na pašnjaku u ritu gde je 50-tak akcijaša raspoređeno u dve grupe i primilo zadatke. Veća grupa ostala je na pašnjaku i uskoro joj je auto-prikolicom dopremljeno oko 500 sadnica: vrbe, topole, breze, bagrema, sibirskog bresta, lipe, duda… Na ovom zemljištu, površine 10 hektara, koje su dobili na korišćenje od mesne zajednice, zasadiće mešovitu remizu koju će divljač koristiti kao sklonište, a Šajkašani kao izletište. Uz šale i međusobno duhovito zadirkivanje, kako to samo lovci znaju, urađen je veliki posao a da se niko nije umorio. Ovim akcijama goli šajkaški atar dobiće prvu pošumljenu površinu.

 


Manja grupa akcijaša otišla je na obljižnji salaš koji je Lovačko društvo „Šajkaš“ kupilo od Lazara Kojića. Uz relativno dobro očuvanu salašarsku kuću, na zemljištu površine dva jutra, koje se nalazi oko kućepostoje vinograd i voćnjak, pomalo zapušteni , u koje treba uložiti mnogo truda da se privedu nameni. U ovoj akciji orezan je voćnjak, uklonjeno suvo i oštećeno drveće, na čija mesta će biti zasađene nove voćke. Na salašu će biti još mnogo posla koji će potrajati čitavu godinu, a u planu je ovde i fazanerija.

 


Nakon tri – četiri sata posla, priređen je zajednički ručak na otvorenom, dogovor za novu akciju i odlazak kući. Najzadovoljniji akcijom bili su rukovodioci Lovačkog društva „Šajkaš“, predsednik Tomislav Babić i sekretar Mlađan Ivanović.

 


– Ovo što radimo, radimo za budućnost našeg Društva i celog Šajkaša. Na ovom zemljištu smo prošle godine zasadili 300 sadnica raznog drveća, ali je neko pola toga uništio. Zato apelujem na sve dobre ljude da sve ovo sačuvamo, kako za nas tako i za generacije našeg mesta koje dolaze – rekao nam je Mlađan Ivanović.

Autor: N. D. Turajlić
Datum: 03, 03, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *