Počinje izgradnja Muzeja žrtava Racije u Čurugu

ČURUG: Početak radova na adaptaciji nekadašnjeg Topalovog magacina u Muzej žrtava Racije, u znak sećanja na stotine meštana koji su pobijeni u tom objektu januara 1942, tokom fašističke „Racije“ mađarske okupatorske vojske, obeležen je danas u Čurugu. Radovi su povereni građevinskoj firmi „Jumol“ iz Subotice, a donaciju od 10 miliona dinara za radove obezbedila je Vlada Mađarske za trajno očuvanje sećanja na žrtve racije u Čurugu.

Curug Topalov magacin potpisivanje ugovora

Curug Topalov magacin rekonstrukcija

Magacin Branka Novakova-Topalova, takozvani „Topalov magacin“, izgrađen je 1925. godine kao poslovno-stambeni objekat i imao je funkciju žitnog magacina do januara 1942. godine, kada je u njemu ubijeno više stotina žitelja Čuruga. Posle Drugog svetskog rata magacin je nacionalizovan 1949. godine i dodeljen Zemljoradničkoj zadruzi koja ga je koristila za svoje potrebe.
Odavno su građani Čuruga zaslužili da se zloglasni „magacin“ upristoji gde je na Badnje veče i Božić 1942. godine odveden na streljanje veliki broj Čuružana. Ovo će po završetku radova biti spomen Muzej posvećen nedužnim žrtvama.
Obeležavanju početka radova, i potpisivanju Ugovora o građevinskim radovima prisustvovali su visoki zvaničnici Mađarske, Srbije, Vojvodine, opštine Žabalj i Mesne zajednice Čurug uz aktiviste „Memorijalnog društva Racija 1942. Čurug“. Tom prilikom prigodnim rečima se prisutnima obratila sekretar ovog udruženja Jasminja Jurišin, kao i Njegova Ekselencija, ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic, koji je istakao da je konačno došlo vreme da žrtve pogroma iz II Svetskog rata konačno dobiju dostojno svetilište kao znak prihvatanja zločina kao apsurda proteklog vremena, bez obzira sa koje strane on dolazio.

 

Topalov magacin rekonstrukcija


Država Mađarska će učiniti sve da Spomen Muzej „Topalov magacin“ bude mesto sa kojeg će se slati poruke da se „nikad više ne ponovi“… Šef kabineta predsednika Srbije, Jasmina Mitrović-Marić je napomenula da je Balkan uvek bio metafora za mnoge ratove i uzroke nesreća, i da je krajnje vreme da to prestane da bude, i da dva susedna naroda Mađarske i Srbije moraju da imaju pristojan suživot, što po prirodi tradicije to njima i pripada. O tome su se složili nedavno i predsednici Srbije i Mađarske, a podržavajući inicijativu da se obeleže mesta stradanja i jednog i drugog naroda stavi tačka na dugogodišnje nerazumevanje ovog problema i da se ubuduće sa dužnim pijetetom očuva sećanje na nedužne žrtve ratne kataklizme četrdesetih godina prošlog veka.
Predsednik opštine Žabalj, Čedomir Božić je rekao da podižući spomenik nevinim žrtvama činimo jedan civilizacijski korak na putu ka budućnosti koja ne sme da bude opterećena recidivima prošlosti.
Današnjem skupu prisustvovao je i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

Izvor: zabalj.rs

Autor: Redakcija
Datum: 28, 02, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *