Potpisan ugovor o rekonstrukciji Topalovog magacina, budućeg Muzeja žrtava Racije

ČURUG: U Čurugu se danas desio istorijski događaj, potpisan je ugovor o finansiranju rekonstrukcije Topalovog magacina, budućeg Muzeja žrtava Racije. Otvaranje i početak radova su ozvaničili njegova ekselencija Oskar Nikovic, ambasador Republike Mađarske i šef protokola i savetnik predsednika Republike Srbije, gospođa Jasmina Mitrović – Marić.

 

Topalov magacin Curug potpisivanje ugovora

 

Gosti su obišli magacin, a zatim su u velikoj sali Zemljoradničke zadruge potisali ugovor. Ugovor su potpisali u ime Mađarske ambasador Nikovic, u ime izvođača radova direktor firme „Yumil“ iz Subotice Ištvan Nađ, te predsednik Memorijalnog Društva „Racija 1942“ Milan Radomir. Ovom događaju su prisustvovali i Ištvan Pastor predsednik Skupštine APV, Julija Teleki, Jasmina – Mina Jurišin sekretar Društva Racija 1942, Čedomir Božić predsednik opštine Žabalj i Vesna Stjepanović, predsednik Saveta MZ Čurug. 

Ambasador Nikovic je rekao da je ovo prvi korak u saradnji po ovom pitanju i da kompletnu rekonstrukciju finansira Vlada Republike Mađarske. Šef protokola i savetnik predsednika Republike Srbije Jasmina Mitrović Marić je obraćajući se prisutnima rekla da su se predsednici dvaju država pri susretu u Budimpešti dogovorili da se radi na pomirenju dva naroda na šta mogu da se ugledaju svi na Balkanu, Evropi i Svetu. Čedomir Božić je pozdravljajući sve prisutne istakao da mu je velika čast što se u ovom momentu nalazi na mestu predsednika opštine Žabalj.

Ovaj događaj su pratili predstavnici medija iz Mađarske i Srbije. Takođe je navedeno da će Vlada Republike Srbije finansirati izgradnju spomen obeležja žrtvama iz 1944. godine.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 28, 02, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *