Program obeležavanja godišnjice Novosadske racije

NOVI SAD: Na konferenciji za novinare u Gradskoj kući predstavljen je program obeležavanja godišnjice od tragičnog događaja koji se odigrao 1942. godine u Drugom svetskom ratu, u kojem je stradalo civilno stanovništvo. Program će početi u podne na Keju žrtava racije, a istog dana u 14 časova na kupalištu Štrand biće otkrivena i spomen-ploča žrtvama Racije ubijenim na tom mestu“, najavio je predsednik Odbora za obeležavanje Novosadske racije Miroslav Ilić.

Pored njega, o programu za 23. januar govorili su i članovi Odbora, predstavnik Srpske pravoslavne crkve u Novom Sadu Vladan Simić i predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Goran Levi.

„Nova gradska vlast je kao jedan od prioriteta utvrdila zajedničko obeležavanje Novosadske racije i veliko nam je zadovoljstvo što će na dostojanstven način Grad Novi Sad, Srpska pravoslavna crkva i Jevrejska opština zajedno obeležiti 71. godišnjicu ovog tragičnog događaja“, podvukao je Ilić.

Kako je dalje rekao, ovaj događaj će svojim prisustvom uveličati prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Vlade Mađarske, kao i amasadori Izraela i Mađarske.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Racija Novi Sad spomenik

 

 

Memorijalno društvo „Racija 1942.“ – Saopštenje za medije

Komemorativni skupovi povodom 71. godišnjice Novosadske racije

Memorijalno društvo „Racija 1942.“ poziva svoje članstvo i poštovaoce da u sredu 23. januara 2013. učestvuje u godišnjoj komemoraciji tragičnog genocida koji je počinjen januara 1942. u Novom Sadu. 

U sklopu jedinstvene ovogodišnje komemoracije, čiji su nosioci Eparhija bačka, Jevrejska opština i Grad Novi Sad, uvaženi su mnogi predlozi našeg predstavnika u cilju što dostojanstvenijeg sećanja na nevine žrtve.
Podsećamo da će molitveni pomen 23. januara početi u podne na Keju žrtava racije, a potom, kao i prošle godine, u 14.00 časova iz Sokolskog doma krenućemo u simobolični „Marš živih“ putem kojim su žrtve terane na Štrand. Geslo ovogodišnjeg Marša i Memorijalnog društva glasi „Idu živi da iskupe životima svojim mrtve“ (motiv iz poeme Jovana Popovića „Dunav“).
Zahvalni smo sadašnjoj gradskoj vlasti koja je uvažila naše težnje da Štrand više ne bude neobeleženo stratište, što smo inicirali još prošle godine povodom 70. godišnjice Novosadske racije, ali za šta ni jedna dosadšnja gradska vlast nije imala sluha. Vrlo smo blagodarni Eparhiji bačkoj što i ove godine pokazuje veliko razumevanje za našu želju da se žrtava sećamo u molitvenom pijetetu.
Štrand jeste najlepša plaža na Dunavu, ali je to mesto gde počinje novosadska „krvava bajka“ 21. januara i završava se 23. januara 1942. – Novosadska racija, jedan od najvećih genocida. To nije samo kupalište, to je stratište našeg naroda, što na žalost ne zna veliki broj Novosađana, čak ni potomaka žrtava. Od ove godine o pogromu na Štrandu svedočiće spomen-obeležje. Ljudsko je pravo svakog posetioca da zna šta se desilo na tom mestu. Naša moralna obaveza da ne zaboravimo je mnogo veća, da se ne bi ponovilo. Štrand je najlepša plaža na Dunavu. Njegova lepota biće još čistija jer 71. godišnjicu dočekujemo sa spomenikom na pravom mestu.
Ove godine želio da podvučemo da nikada nismo i nećemo licitirati sa brojem žrtava, ali skrećemo pažnju javnosti da smo do sada identifikovali 2.350 imena Novosađana bačenih pod led, a pouzdano utvrdili da ih je preko 4.000. To naglašavamo zbog porazne činjenice da su proteklih godina mediji „spustili“ broj žrtava do granice besmisla, čak tvrdeći da je ubijeno više od 1.200 nevinih građana. Tu prevaziđenu istorijsku relikviju opovrgavaju i naši podaci i sadržaj spomen-ploče koja je prošle godine otkrivena u Budimpešti povodom 70 godina od pokolja u Novom Sadu sa sledećim tekstom:
„Od 20. do 23. januara 1942. godine, tokom Novosadske racije, mađarske snage ubile su 3.400 stanovnika. Većina žrtava su bili Srbi. Večno su ugašeni životi i više od 700 Jevreja. Sud Generalštaba pozvao je na odgovornost počinioce 1943. godine.
U spomen žrtvama na 70. godišnjicu Racije, sa pijetetom podignuta od Ministarstva pravosuđa“.
Na kraju saopštenja, da napomenemo i to da je sedište Memorijalnog društva „Racija 1942.“ u Čurugu, ali da najveći broj članova Društva živi i radi u Novom Sadu.

Predsednik
Memorijalnog društva „Racija 1942“
Milan Radomir
(064 800 42 10)

Autor: Redakcija
Datum: 22, 01, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *