Danas je Božić

NOVI SAD: Srpska pravoslavna crkva (SPC) obeležava danas veliki hrišćanski praznik Božić – rođenje Isusa Hrista, povodom koga će u svim hramovima biti služene Božićne liturgije. Božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu služiće episkop hvostanski Atanasije, vikar patrijarha srpskog, a prisustvovaće joj i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Na Badnje veče su u mnogim mestima pokrajine na ulicama, trgovima i u crkvenim portama nalagani i osveštavani badnjaci, a najveći broj građana je Rođenje Hristovo dočekao u krugu porodice, uz svečanu božićnu trpezu.

Na sam dan Božića služi se liturgija Svetog Jovana Zlatoustog , koji je među prvima objasnio značaj ovog praznika, a koji je, kako je zapisano, izvor za sve praznike, jer da „nije bilo rođenja, ne bi bilo ni krštenja, ni vaskrsenja ni drugih praznika“.

Božić se slavi od apostolskih vremena, ali je u početku slavljen istovremeno sa praznikom Bogojavljanja.

Kao datum Hristovog rođenja, 25. decembar je uveden u četvrtom veku, u vreme cara Arkadija.

Ovaj datum hrišćanske crkve i danas poštuju s tim što se, prema Julijanskom kalendaru, 25. decembar poklapa sa Gregorijanskim 7. januarom, pa pravoslavne crkve koje poštuju Julijansko vreme tog dana slave praznik Rožderstva Isusa Hrista.

Na Božić hrišćanske crkve slave dolazak Spasitelja ljudskog roda, koji je došao među ljude da im ukaže na vrednosti vere u ljubav, da ih izmiri sa Bogom koga su se odrekli počinivši prvi greh.

SPC Božić slavi tri dana, koji su u njenom bogoslužbenom kalendaru obeleženi crvenim slovom.

Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koje kao svoj bogoslužbeni poštuju Julijanski kalendar.

Patrijarh Irinej služio božićnu liturgiju u Hramu


Božićna liturgija počela je u ponoć u Hramu svetog Save u Beogradu.

Svetu arhijerejsku liturgiju je služio patrijarh Irinej, a prisustvovali su premijer Srbije Ivica Dačić i visoki državni zvaničnici, predstavnici hrišćanskih verskih zajednica i princ Aleksandar Karađorđević sa porodicom.

Oko punog hrama okupili su se građani i vernici koji slave Božić.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 07, 01, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *