Danas je Badnji dan

NOVI SAD/ BEOGRAD/PODGORICA/MOSKVA: Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar danas obeležavaju Badnji dan, pripremajući se za proslavu Božića – rođenje Isusa Hrista, najradosnijeg praznika u hrišćanskom svetu.

 

Službama bdenija u hramovima i paljenjem badnjaka u portama, ali i na gradskim trgovima, najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena.

U Beogradu, ispred Crkve Pokrova presvete Bogorodice u 11 sati počinje tradicionalna „zvezdarska litija“, od Kajmakčalanske, Pop Stojanovom ulicom, Bulevarom kralja Aleksandra do trga ispred opštine Zvezdara.

Kako je najavljeno iz opštine Zvezdara, na trgu će biti održan svečani obred unošenja badnjaka, uz prisustvo sveštenstva i crkvenog hora, a zatim i lomljenje česnice sa dukatom.

Iz Gradske opštine Zemun najavljuju da će na platou ispred zgrade opštine u 12 sati organizovati nalaganje badnjaka, a starešinstvo Hrama svetog oca Nikolaja, zvaničnici opštine i građani uneće badnjak u gradsku kuću.

Ispred Hrama Svetog Save na Vračaru biće organizovano paljenje badnjaka, dok će u maloj crkvi biti organizovano večernje.

Badnji dan je poslednji dan Božićnog posta, ali i vreme kada se u pravoslavne domove unosi badnjak, po kome je praznik i dobio ime, a kome je pravoslavna crkva dala poseban smisao, jer je ime badnjak povezano sa rečju bdeti, budući da se na taj dan bdelo čekajući rođenje Spasitelja.

Prema običaju, badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića, kada se objavljuje radost Hristovog rođenja.

Badnjak je, po pravilu, mlado cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus.

U pravoslavnim kućama Badnje veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko obavezno posne trpeze na kojoj su riba, suve šljive, orasi…

Božić počinje u ponoć prvim Božićnim liturgijama, a patrijarh srpski Irinej služiće Božićnu svetu liturgiju u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru.

Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji poštuju stari, Julijanski kalendar.

SPC Božić slavi tri dana, a na sam dan Božića služi se liturgija Svetog Jovana Zlatoustog.

Poslanica patrijarha Irineja: Ne zaboravite Kosovo i Metohiju

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh Irinej poručio je u Božićnoj poslanici da bi Srbi trebalo da zapamte i nauče svoje potomke da uskliknu: „Ako zaboravim tebe, Kosovo, i tebe, Metohijo, neka me zaboravi desnica moja!“.

„Majke, zapamtite i naučite decu svoju, da bi oni naučili decu svoju, da je izgnani jevrejski narod skoro 20 vekova čekao dan povratka zemlji otaca svojih, a srpski narod pet vekova čekao oslobođenje Stare Srbije. Ovozemaljska pravda i pravo ne jemče na pravo na svoje, „pa ni život onde gde postojimo otkad postojimo“, ocenio je Irinej i upitao „da li se, uostalom, pravda moćnika ovoga sveta ikada drugačije ispoljavala“.

Bespalatna podela badnjaka u Novom Sadu

 

Grad Novi Sad zajedno sa Nacionalnim parkom Fruška Gora i ove godine je organizovao akkciju besplatne podele badnjaka građanima.


U Novom Sadu podeljeno je 3.000 badnjaka, dok će 5.000 biti raspoređeno po opštinama i mestima Sremski Karlovci, Beočin, Irig, Ležimir, Erdevik, Inđija i Ruma. Predstavnici Grada i Nacionalnog parka Fruška Gora pozvali su građane da ne seku badnjak kako ne bi nanosili štetu šumama Nacionalnog parka.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić i pomoćnik gradonačelnika Vladimir Stojković pridružili su se danas akciji

„Grad Novi Sad podržava tradicionalnu akciju Nacionalnog parka Fruška Gora i drago mi je što smo na ovaj svečani dan zajedno sa našim sugrađanima. Koristim ovu priliku da u ime Grada i u svoje lično ime svima onima koji sutra proslavljaju Božić, danas Badnji dan i Badnje veče, poželim svako dobro, da provedu praznike u krugu svoje porodice i da naredna godina bude svima nama srećnija i uspešnija“, rekao je zamenik gradonačelnika Borko Ilić.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 06, 01, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *