Danas je Svetski dan borbe protiv side

NOVI SAD, BEOGRAD: Svetski dan borbe protiv side, 1. decembar, Srbija dočekuje sa 1.700 ljudi zaraženih HIV-om, podaci su Nacionalne kancelarije za HIV pri Institutu „Batut“, mada se nezvanično procenjuje da je ovom bolešću zaraženo još najmanje toliko osoba.

 

Od 1985. godine do kraja novembra 2011. u Srbiji su registrovane 2.692 osobe inficirane HIV-om, od kojih je 1.100 HIV pozitivnih umrlo.

Svetski dan borbe protiv side se u Srbiji obeležava pod sloganom „Ne možeš da znaš dok se ne testiraš“.

U više od 30 gradova biće organizovan „Karavan testiranja“ u okviru kojeg će građani moći da dobiju savete i testiraju se na HIV u kombi vozilima, kao i u nekoliko studentskih domova, instituta i domova zdravlja.

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ podsećaju da je testiranje na HIV jedini način da se utvrdi da li je neko zaražen uzročnikom side i poručuju da bi takva praksa trebalo da bude sastavni deo brige o zdravlju svakog pojedinca, posebno ako se rizično ponaša.

Institut za javno zdravlje Vojvodine pozvao je građane na dobrovoljno, anonimno savetovanje i testiranje na sidu od 7 do 13 časova.

„Savetovanje i testiranje na HIV je anonimno i besplatno. Nisu potrebni ni zdravstvena knjižica niti uput lekara“, navodi se u saopštenju za javnost Instituta.

U Novom Sadu će u Zmaj Jovinoj ulici biti održana akcija „Zona bez diskriminacije“ koju organizuje udruženje „Crvena linija“.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 01, 12, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *