Izložba „Pravoslavna Rusija“ u čast „Dana narodnog jedinstva“

MOSKVA: U moskovskom „Manježu“ je 4. novembra na „ Dan narodnog jedinstva“ otvorena tradicionalna izložba „Pravoslavna Rusija“. Izložbu je otvorio Njegova svetost patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril, a veličanstvena svetkovina je bila upriličena u čast jubilarnih datuma ruske istorije: 1150. godišnjice državnosti Rusije, Smutnih vremena 1612, Otadžbinskog rata 1812, a ovom manifestacijom je obeležena i 150. godišnjica Japanske pravoslavne crkve svetitelja Nikolaja.

 

 

Sve se sjednilo u jednoj godini, godini ruske istorije

Otvarajući svetkoviniu, patrijarth Moskovski i Cele Rusije je probesedio:
– Sve se sjedinilo u jednoj godini, pa smo zato ovu godinu i nazvali Godinom ruske istorije. U centru te istorije je duhovni podvig ljudi. Kadgod je narod gubio nacionalno pamćenje i samopoštovanje i odanost svojoj veri, nastupale su smutne godine. Mi slavimo te događaje kako bismo još jednom naučili da su narod i zemlja životno sposobni onda kad su uspeli da sačuvaju svoje jedinstvo iznad etničkih, religioznih, socijalnih, klasnih, imovinskih i sličnih granica koje prirodno dele ljude.“
Toga dana, u nedelju u jutru, Njegova svetost je služila svetu liturgiju u Uspenskoj crkvi Kremlja moleći za to da nikada više „ni u kakvim okolnostima u glavama ljudskim ne dođe smutnja koja bi dovela do građanskih nemira i revolucije.“
Na štandu Fonda Andreja Prvozvanog u „Manježu“, Svetlanu Medvedevu, suprugu ruskog premijera, kao predstavnika Ruske Pravoslavne Crkve (RPC) dočekala je četa Jakunjinih. Visoke zvanice, predstavnici Vlade Ruske Federacije – Sergej Stepašin i Vladinir Medinski su se fotografisali pored portreta Velike kneginje Jelizavete Fjodorvne, dok je Vladimir Čurov hitao ka glavnoj svetinji izložbe – Kazanskoj ikoni Bogorodice. Na štandu „Sofrino“ su, kako izveštavaju reporteri prestoničkih medija, sa ponosom pokazivali nove patijaršijske simbole, srebrne figure moskovskih svetitelja.

U centru izložbemog paviljona je šezdesetak modela budućeg spomenika svetitelju Germnogenu.

Podsetimo da je 1612. godine patrijarh – mučenik iz podzemlja Čudova manastira podigao narod na ustanak protiv poljsko-litvanskih okupatora, a i sam bio umoren od hladnoće i gladi. Godine 1912. Romanovi su odlučili da patrijarhu – mučeniku podignu spomenik ali najpre rat, pa onda revolucija, su im srušili sve planove, da bi konačno od dušmanske, neznabožačke ruke stradala i cela carska porodica. I tek je sada u Rusiji raspisan konkurs za podizanje spomenika stradalnicima –rodoljubima u oslobodilačkom ratu 1612. godine koji će biti podignut u Aleksandrovskom parku.
Velika postavka bisti i skulptura tužnih i žalosnih figura, od kojih su neke i u prirodnoj veličini rasta čovekovog, sa krstom, ili čak sa dkretom, pa i u okovima! Primećen je kako između modela zagonetno prolazi i najveći savremeni ruski skulptor Zurab Ceretali, tajanstveno, tako da se ne zna da li je tu u svojstvu gledaoca ili učesnika.

U knjigu utisaka patrijarh RPC, Kiril je zapisao:
„Pre 400 godina ljudi realno nisu znali ni kuda da idu, niti pak šta da rade, pa su otuda bili spremni da podrže strane zavojevače i da se pokore njihovoj vlasti. Da je tako i ostalo, ne bismo imali prilike da sad zajedno proslavljamo, jer ne bi ni bilo naše države. Ali ako su ostali to bili učinili, Patrijarh Germogen nije bio izgubio orijentire, shvatajući šta se može desiti s narodom, sa zemljom. On nije potpisao nikakav dokument kojim bi se mogla autorizovati bespomoćnost ruskog naroda. Nadahnut i ohrabren njegovom rečju, ruski narod se ujedinio, a s njim su bili i Tatari pa je to omogućilo uspešnu zaštitu od polonizacije u pozadini. Daj Bože da naš narod više nikad ne ruši spomenike i da sačuva večnu uspomenu na one koji su se realno, a ne lažno borili za spas Otadžbine.“

Izložba – kvintesecija ruskog duha


Izložba na Manježu, koja se trdicionalno održava pod nazivom „Pravoslavna Rusija“ kao svojevrsna kvintesecija svekolikog ruskog duha biće otvorena do 8. novembra, a poslednjeg dana će se održati koncerti, okrugli stolovi, naučne konferencije.

Kopija čudotvorne ikone Čenstohovke Bogorodice poslata u crkvu u Katini

Sa ove izložbe u Smolensk je poslata kopija čudotvorne ikone Čenstohovske Bogorodice koju je patrijarh Kiril dobio na dar prilikom svoje avgustovske posete Poljskoj. Da podsetimo:tom prilikom je između katolika i pravoslavnih došlo do potpisivanja zajedničkog poziva Rusima i Poljacima za pomirenje i međusobno praštanje.
Ispraćajući čudotvornu ikonu Čenstohovke Bogorodice u Smolensk, Njegova svetost, patrijarh Kiril je rekao:
„Na ruskoj Golgoti, na mestu masovnih represalija našeg naroda, na tom istom mestu gde su poginuli takođe nevini poljski oficiri, kao večni spomen na njih sagrađen je pravoslavni hram, i ja dajem blagoslov da ova ikona bude u tom hramu u Katini.“

Autor: Branko Rakočević
Datum: 06, 11, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *