Tisu proglasiti otvorenom za međunarodnu plovidbu

NOVI SAD: Vlada AP Vojvodine je na današnjoj sednici usvojila informaciju o potrebi proglašenja reke Tise otvorenom za slobodnu međunarodnu plovidbu.

 

Tisa medjunarodna plovidba plovni put

 

Proglašenje reke Tise za međunarodni plovni put predstavljao bi značajan korak u revitalizaciji vodnog saobraćaja u pokrajini, dok bi se sa druge strane otvaranjem Tise za slobodnu međunarodnu plovidbu postigao veći privredni i ekonomski efekat.
Reka Tisa u svom toku dugom 1.358 km, protiče kroz pet zemalja – Ukrajinu, Rumuniju, Slovačku, Mađarsku i Srbiju. Kroz pokrajinu Vojvodnu njen tok je dug 164 km i predstavlja jednu od okosnica budućeg rečnog saobraćaja Vojvodine i Srbije.
Tisa još uvek nema status reke na kojoj je dozvoljena međunarodna plovidba, nego je organizovana tako da jedino Mađarska ima status zemlje koja na neki način ima povlašćen položaj na osnovu bileteralnog sporazuma zaključenog još 1955. između FNRJ i Vlade Mađarske. Ostale zemlje moraju da traže dozvolu od resornog ministarstva u Beogradu da bi plovile Tisom što znatno otežava i administrira situaciju, zbog čega ova reka nije pogodna za međunarodnu plovidbu.
Trenutni ekonomski pokazatelj kada su u pitanju transportni tokovi u pokrajini nisu zadovoljavajući, jer se svega 8 odsto transporta vrši vodnim saobraćajem, svega 11 odsto železničkim saobraćajem, dok je ostali transport usmeren na cestovni promet. 
U skladu sa navedenim, Vlada Vojvodine je na današnjoj sednici usvojila zaključke kojima predlaže Vladi Srbije donošenje odgovarajućeg podzakonskog akta o imenovanju i dužini međunarodnog vodnog puta na teritoriji Srbije u kojem se vodni put reke Tise proglašava međunarodnim vodnim putem na sektoru od ušća do plovnog kilometra 164 km. Vladi Srbije predloženo je i pokretanje procesa bilateralne saradnje sa Vladom Mađarske, sa ciljem daljeg unapređenja uslova plovidbe na Tisi u skladu sa bilateralnim sporazumom iz 1955. i naknadno donetim međunarodnim i domaćim propisima, u skladu sa obstranim i regionalnim interesima. 
Na današnjoj sednici vojvođanske Vlade, usvojena je i informacija o predlogu reorganizovanja obavljanja vodoprivredne delatnosti u Vojvodini. Vodoprivrednu delatnost u Vojvodini obavlja JVP „Vode Vojvodine“, dok je deo poslova održavanja vodoprivrednih objekata trenutno poveren 21 vodoprivrednom preduzeću, od kojih je 16 društvenih. U usvojenoj informaciji jedan od predloženih modela reorganizacije jeste dokapitalizacija društvenih vodoprivrednih preduzeća od strane JVP „Vode Vojvodine“, u meri da „Vode Vojvodine“ steknu većinsko učešće u kapitalu. Deo sredstva za dokapitalisanje JVP „Vode Vojvodine“ namenjenih za dokapitalisanje društvenih vodoprivrednih preduzeća obezbediće se u budžetu APV, i bila bi namenski uložena u nabavku nove i zamenu dotrajale opreme. Usvojana informacija i zaključci biće upućeni Skupštini APV na razmatranje i usvajanje.

Autor: Redakcija
Datum: 30, 10, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *