Partnerstvo Gugla i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za „Art projekat“

NOVI SAD: Gugl (Google) je danas najavio partnerstvo sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog, čime će proširiti svoj „Art Projekat“ i na Srbiju.

 

Zahvaljujući toj saradnji, svetskoj i domaćoj javnosti pružen je uvid u izbor od 50 vrhunskih umetničkih ostvarenja nacionalne kulturne baštine koji se čuvaju u Spomen zbirci. Reprezentativna dela srpske umetnosti prve polovine 20. veka iz kolekcije Pavla Beljanskog su na taj način potvrdila svoje mesto u društvu svetske umetničke baštine.

Partnerstvo je deo globalnog projekta širenja, koje sada obuhvata 180 partnera u više od 40 zemalja. Najnovija širenja obogatila su kolekciju za više od 10 odsto, čime se ukupni broj objekata visoke rezolucije popeo na više od 35.000.

Projekat obuhvata niz institucija, velikih i malih, veoma poznatih i manje tradicionalnih. Zahvaljujući tome, sada svi mogu pretraživati savremena dela Muzeja moderne umetnosti u Istanbulu, Galerije Umetnosti Južne Australije, palate Palaco Vekio.

Kolekciji su pridodate i neobične lokacije kao što su Nacionalni balet Kanade, Kolumbovska umetnost Perua i dekorativna umetnost Čilea.

Projekat donosi nove mogućnosti, pa tako alatka nazvana „Compare“ dozvoljava upoređivanje dva umetnička dela jedno pored drugog. Korisnici mogu videti kako se tehnika umetnika razvijala tokom vremena, pronaći zajedničke odlike dekorativne umetnosti različitih kultura ili do detalja pregledati dva različita dela istog umetničkog dela.

Tako se rani nacrt „Linije života“ Vinslova Homera iz Nacionalnog Muzeja dizajna, može se porediti sa gotovom slikom, koja se nalazi u Muzeju umetnosti u Filadelfiji, kako bi se videlo kako se vizija umetnika razvijala kroz život dela.

Ljudi svoja umetnička mogu da podele sa drugima preko interneta, uz pomoć „Google Hangout“ aplikacije.

Korisnici mogu pozvati svoje prijatelje da pogledaju i komentarišu omiljena dela u video četu ili, u turi sa stručnim vodičem, obiđu dela koja će im omogućiti da uživaju u nekoj temi ili kolekciji. Aplikacija se može naći u navigacionom baru na levoj strani svakog od radova.

Spomen-zbirku Pavla Beljanskog čini 185 slika, skulptura, crteža i tapiserija 37 umetnika sa jugoslovenskih prostora, među kojima su Nadežda Petrović, Milan Milovanović, Petar Lubarda, Sava Šumanović, Milan Konjović, Nedeljko Gvozdenović, Jovan Bijelić, Risto Stijović, Sreten Stojanović i drugi.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 30, 10, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *