Sporne oranice koje se nude Arapima

NOVI SAD, BEOGRAD: Kako RTV Vojvodine saznaje, od 9.000 hektara oranica koje bi trebalo da budu osnov najavljene saradnje između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, minimum jedna trećina je sporna. I dok zadrugari AD Bačke iz Sivca tvrde da polažu pravo na oko 3,5 hiljade hektara, ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da su investicije važnije od najavljenih sudskih sporova.

 

Suština najavljene poljoprivredne saradnje sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima zasniva se na najstarijem ekonomskom principu ponude i potražnje. Ukratko, srpska strana ima hranu a arapska novac. I dok medijske procene o visini investicija iz sata u sat rastu, malo ko obraća pažnju na jedno pismo upućeno iz Sivca, mesta u kome se nalazi preduzeće namenjeno arapskim investitorima.

U slučaju AD Bačka iz Sivca, 3599 ha zadružne zemlje država odnosno Agencija za privatizaciju, prvo je prodala Miletu Jerkoviću, potom je privatizaciju poništila a sada istu zemlju Dinkić nudi investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Dinkić: Nema odustajanja od aranžmana sa Abu Dabijem

Dinkić je objasnio da Vlada Srbije nije odustala od poljoprivrednog aranžmana sa investitorima iz Abu Dabija, ali će dogovor biti ispunjen tako što će njima biti prepušteno strateško partnerstvo u srpskim poljoprivrednim kombinatima.

„Imajući u vidu da Srbija ima 10 kombinata iz takozvanog zelenog pula koje želi da privatizuje i da imamo i PKB koji je u restrukturiranju i duguje državi za neplaćen porez oko četiri milijarde dinara, smatramo da ćemo kroz prepuštanje strateškog partnerstva kompanijama iz Emirata u ovim kombinatima moći da ispunimo sporazum koji smo sa njima dogovorili“, rekao je Dinkić.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 30, 10, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *