Dinkić: Izbegnut bankrot

BEOGRAD: Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da je zahvaljujući odlučnim potezima nove vlade Srbija izbegla bankrot i da sa optimizmom dočekuje narednu godinu u kojoj se očekuje privredni rast od najmanje dva odsto. Dinkić je, na devetoj Rajfajzen privrednoj konferenciji, kao glavni cilj vlade u narednom periodu označio zaustavljanje rasta broja nezaposlenih.

 

On je istakao da će značajan doprinos privrednom rastu Srbije dati proizvodnja novog modela automobila u Fijatu, od kojeg se u 2013. očekuju dve milijarde evra od izvoza. Takođe, uz sprovođenje mera agrarne politike očekuje se bolja poljoprivredna sezona, a biće realizovan i niz mera za poboljšanje likvidnosti privrede.

Dinkić je naglasio da će rast javnog duga biti zaustavljen na nivou od oko 65 odsto BDP, a plan je da se u 2014. taj dug obori na oko 58 odsto. Ministar je najavio da će radi toga biti prodat deo državne imovine, kao i da će država smanjivati zaduživanje na domaćem tržištu jer je ono najskuplje.

On je najavio da će se Srbija, ako se nastave povoljne okolnosti na međunarodnom finansijskom tržištu, u novembru pojaviti sa još jednom emisijom evroobveznica u vrednosti od 500 miliona dolara, čime će naša zemlja što se tiče finansiranja biti mirna do proleća.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 30, 10, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *