Počinje škola, počinju protesti

BEOGRAD: Za oko 900.000 đaka u Srbiji sutra počinje školska godina, a prvog dana škole pojedini sindikati najavljuju protest, jer nisu zadovoljni protokolom koji je vlada ponudila, ni ukupnim stanjem u obrazovanju.

 

U klupama će i ove godine biti manje prvaka, od 73.000 do 75.000, a povodom početka škole nekoliko državnih funkcionera u ponedeljak će posetiti obrazovno-vaspitne ustanove.
Prvi dan škole, osim za đake, može biti stresan i za zaposlene, jer je u toku formiranje liste tehnoloških viškova. Broj onih koji će morati da napuste prosvetu biće poznat polovinom septembra.
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije organizovaće sutra protestni skup na beogradskom Trgu Nikole Pašića, pa članovi tog sindikata neće držati nastavu. Unija, kako navode u tom sindikatu, ima članstvo u oko 700 škola u Srbiji, a tokom trajanja skupa planiraju da se pismom obrate predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Dačiću i resornom ministru Obradoviću.
U Beogradu je štrajk upozorenja za ponedeljak najavio i Forum beogradskih osnovnih škola, pa članovi tog sindikata, kako je najavila predsednica Radmila Dodić, neće držati prvi čas.

Obradović: Počeće na vreme

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović izjavio je da će i ova školska godina početi na vreme, iako pojedini sindikati najavljuju štrajk upozorenja možda već prvog školskog dana.
„Sindikati, što je sasvim legitimno, imaju svoj način borbe. Oni uvek uoči 1. septembra stvari prikazuju na jedan način da bi se borili za svoje članstvo“, rekao je Obradović za „Pres nedelje“.
Na primedbu da se pominju i otpuštanja u prosveti i da se licitira brojkama od nekoliko stotina do nekoliko hiljada ljudi koji su višak, Obradović je odgovorio da „ne smemo unapred licitirati“ i da će se sledeće nedelje, kada stignu podaci iz školskih uprava, znati o kojem broju prosvetnih radnika je reč.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 02, 09, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *