Spektakularni aeromiting u Batajnici

BEOGRAD: Predstavnici države i diplomatskog kora, gosti aeromitinga kojim se u Batajnici obeležava vek srpske avijacije, u izjavama Tanjugu su odali priznanje i izrekli reči hvale za dobru organizaciju, prikazane veštine i umeće pilota iz Srbije i 15 zemalja.

 

Aeromiting u Batajnici su otvorili predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar odbrane Aleksandar Vučić, nakon intoniranja državne himne Srbije.

Slika prijateljske zemlje


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas da Srbija organizovanjem aero mitinga „Batajnica 2012“ pokazuje pravu sliku prijateljske, dobronamerne i gostoljubive zemlje, pravog domaćina čija su vrata za prijatelja uvek otvorena.
„Duh mira, prijateljstva i gostoprimstva je utkan u vazduh koji dišemo i nebo koje nas okružuje“, rekao je Nikolić otvarajući međunardoni aero miting „Batajnica 2012“ kojim se obeležava 100 godina avijacije u Srbiji.
Nikolić je naglasio da je vizija Srbije efikasna, savremena i operativna avijacija oslonjena na nepobedivu, modernu opremljenu protivvazdušnu odbranu.
Od Vlade Srbije, kako je rekao, očekuje da „u okviru raspoloživih sredstava“ uloži maksimalne napore na revitalizaciji vojnih objekata i imovine, osavremeni resurse i opremu i obezbedi i poboljša materijalno stanje pripadnika vojske.

Spektakl nad Batajnicom: Oduševili MIG 29 M-2 i F16, grupa „Striži“

Veliko interesovanje publike na aeromitingu u Batajnici izazvale su tačke koje su pokazali ruski avion „MIG 29 M-2“ i američki F16 za čijim komandama je bio pilot iz danskog vojnog vazduhoplovstva.
Opisni pilot kompanije MIG Stanislav Gorbunov, koji je bio za komandama nove letelice, rekao je da je srećan što je ponovo u Srbiji i što može da pokaže šta sve može „MIG 29 M-2“ koji je brži, viši i moćniji od miga 29. On je rekao da je srećan i kako je publika pozdravila nastup ruskih aviona.
Pored Gorbunova na „migu 29“ svoje umeće pokazala je i aerogrupa „Striži“ ruskog ratnog vazduhoplovstva.
Pilot Piter Valen iz danskog vojnog vazduhoplovstva miting rekao je da je miting divan, jer je vreme u kojem je izvođen savršeno, a publika sjajna. On je rekao da se za nastup pripremao nekoliko nedelja, a sam let je uvežbavao nekoliko puta.
Publika je burno pozdravila i pilota potpukovnika Miodraga Ristića u avionu „orao“ koji je već tradicionalno izvodio atrakcije od kojih staje dah.
Ristić je rekao da je nastupao na više od 15 aviomitinga u inostranstvu, ali da mu je najveće zadovoljstvo nastupanje pred domaćom publikom, jer mu to puno znači i takvu podršku nigde ne doživi.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 02, 09, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *