Privatni izvršitelji – uterivači dugova bez čarape na glavi

BEOGRAD: Prvi sudski izvršitelji u Srbiji danas su položili zakletvu u Palati pravde i time je njih 39 danas zvanično stupilo na dužnost.

 

Ispit za sudske izvršitelje položile su ukupno 64 osobe, a zakletvu je danas pred ministarskom pravde Snežanom Malović položilo 39.
Zakonom je predviđeno da bude 334 sudska izvršitelja odnosno jedan na 25.000 stanovnika, a uskoro će zakltevu položiti svi koji su položili i ispit.
Malović je agenciji Beta rekla da sudski izvršitelji nisu uterivači dugova, već osobe na koje je država prenela svoja ovlašćenja za naplatu dugova.

Popisuju, plene, iseljavaju, a rade i noću

Uslovi za bavljenje tom profesijom su završen Pravni fakultet, najmanje dve godine radnog iskustva na poslovima izvršenja, odnosno tri godine radnog iskustva na pravnim poslovima i položen ispit za izvršitelja.
Oni će imati status službenog lica, izvršenja će sprovoditi na plati dužnika, na njegovoj pokretnoj i nepokretnoj imovini.
Takođe, moći će da ulaze u stanove i protiv volje vlasnika, a u rizičnije „akcije“ će ići s policijskom pratnjom, jer profesionalni, baš kao ni sudski izvršitelji nemaju pravo da koriste prinudu.
U zavisnosti od konkretne situacije, moći će da dužnike iseljavaju iz stanova, kuća, lokala, prikupljaju podatke o imovinskom stanju dužnika, popisuju, procenjuju, ali i plene i prodaju pokretnu imovinu, kao i nepokretnosti. Koja će se imovina prodavati zavisi od visine duga i vrednosti imovine.

Bivše sudije, advokati i bankari motivisani „pristojnom“ zaradom

Profesionalni izvršitelji neće sprovoditi izvršenja odluka u porodičnim i radnim sporovima, što ostaje u isključivoj nadležnosti sudskih izvršitelja.
Privatnim izvršiteljima je glavni zadatak da ubrzaju postupak izvršenja i vrate poverenje investitora i poverilaca u pravosudni sistem.
Privatni izvršitelji su, prema rečima pomoćnika ministra pravde Vojkana Simića samostalni profesionalci, od kojih se očekuje posvećenost poslu i veći kvalitet rada, s obzirom na njihovo znanje i iskustvo, a među njima ima bivših sudija, advokata, bankara, preduzetnika i drugih visoko obrazovanih kadrova.

„Oni će biti posebno motivisani mogućnošću pristojne zarade, a visina nagrade izvršitelja određena je Pravilnikom o tarifi, koji je doneo ministar pravde“, rekao je Simić Tanjugu.
Izvršitelj ima pravo na nagradu prema visini glavnog duga – što je jedan deo nagrade, a drugi deo se odnosi na nagradu za uspešno izvršenje, koja se određuje prema vrednosti onog što je naplaćeno, ukazao je pomoćnik ministra.

„Ukupno na dinarsku protivvrednost od 5.000 evra, izvršitelj bi mogao da zaradi 430 evra u dinarskoj protivvrednosti“, naveo je on kao primer.

Građani da traže legitimaciju

Kako ne bi došlo do zloupotreba, građani bi trebalo da uvek od lica, koje im se predstavi kao privatni izvršitelj, zatraže ga im pokaže legitimaciju.
Original se prepoznaje po grbu Republike Srbije u gornjem desnom uglu i potpisu ministarke pravde Snežane Malović.
Privatni izvršitelj ima ista prava i ovlašćenja kao i sudski izvršitelj, naveo je Simić i napomenuo da i građani imaju ista prava i obaveze pred privatnim, kao i pred sudskim izvršiteljem, jer njihov položaj, shodno zakonu, ne sme da se razlikuje u vezi sa ostvarivanjem prava.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 31, 05, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *