Nikoliću mandat počinje da teče od polaganja zakletve

BEOGRAD: Mandat novoizabranom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću počeće da teče od momenta polaganja zakletve pred Skupštinom Srbije, a jedna od njegovih prvih dužnosti biće da predloži mandatara za sastav buduće vlade.

 

Republička izborna komisija ima rok od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta da saopšti i u „Službenom glasniku“ objavi rezultate drugog kruga predsedničkih izbora, što će, zatim, novoizabranom šefu države omogućiti da položi zakletvu i time otpočne petogodišnji mandat.
Tekst zakletve glasi:
„Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti“.
Nikolić zakletvu može da položi i pred još uvek aktuelnim sazivom republičkog parlamenta, budući da njemu još teče mandat.
Kako propisuje Ustav Srbije, mandat prethodnog saziva Skupštine Srbije prestaje potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika.

Odluka sledeće nedelje


Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović rekla je danas da će početkom sledeće nedelje biti doneta odluka kada će i pred kojim sazivom parlamenta Tomislav Nikolić, novi predsednik Srbije, položiti zakletvu.
„Noćas smo se dogovorili da početkom sledeće nedelje odlučimo kad će i pred kojim sazivom parlamenta, starim ili novim, Tomislav Nikolić položiti zakletvu“, rekla je Slavica Đukić Dejanović agenciji Beta.
Prema njenim rečima, predsednik Srbije ima dve mogućnosti – da položi zakletvu pred starim skupštinskim sazivom koji je još aktuelan ili da položi zakletvu posle verifikacije mandata poslanika novog saziva.
Novi saziv parlamenta treba da bude konstituisan do 9. juna, a nova vlada izabrana u naredna tri meseca.
Slavica Đukić Dejanović je kazala da će konstitutivnu sednicu parlamenta, kojoj će predsedavati najstariji poslanik, zakazati pošto budu objavljeni zvanični rezultati drugog kruga predsedničkih izbora, što očekuje u četvrtak.
„U ovoj nedelji neću zakazati konstitutivnu sednicu, verovatno u sledećoj“, rekla je Slavica Đukić Dejanović.
Bez obzira što znamo ko je novi predsednik Srbije, treba da sačekamo da Republička izborna komisija proglasi zvanične rezultate, kazala je ona.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 20, 05, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *