Prvi maj u svetu obeležen masovnim protestima

Demonstracije na Međunarodni praznik rada održane su danas širom sveta.

U Španiji prvomajska povorka počela je oko 10 časova u Madridu, a desetine hiljada demonstranata protestovale su protiv redova za nezaposlene, novih reformi koje olakšavaju otpuštanje radnika i protiv smanjenja budžeta za zdravstvo i obrazovanje. „Totalno nasilje, otimate nam dom i hleb,“ izvikvala je sredovečna građanka navodeći da su njene dve dvadesetogodišnje ćerke ostale bez posla.

Oko 18.000 ljudi izašlo je na ulice u Atini i drugim grčkim gradovima, gde sindikati za Prvi maj obično organizuju generalni štrajk. U grčkoj prestonici se međutim očekuje manje nasilja nego prethodnih godina, budući da su Grci usredsređeni na opšte izbore u nedelju, 6. maja, na kojima će moći da daju oduška nezadovoljstvu.

I u Francuskoj se 1. maj odvija u senci politike, odnosno drugog kruga predsedničkih izbora, a lideri sindikata su ozlojeđeni što političari drže predizborne skupove u Parizu na dan koji treba da bude posvećen problemima radnika. Marširajući kroz centar Pariza njene pristalice su nosile francuske zastave i izvikvale „Francuska Francuzima“ i „Ovo je naš dom“.

U Americi, „rodnom mestu“ praznika rada, ustanovljenog u znak sećanja na dan kada je u Čikagu 1. maja 1886. godine, više desetina hiljada radnika izašlo na ulice zahtevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme. Ovogodišnji pokret je pozvao je na globalne proteste protiv ekonomske nejednakosti. Masovni protesti najavljeni su i u Njujorku i u San Francisku.

I u Aziji 1. maj je iz međunarodnog praznika rada prerastao u međunarondni dan protesta, sa skupovima širom kontinenta, čiji učesnici mahom protestuju zbog besparice i traže povećanje plata. Hiljade demonstranta na Filipinima, u Maleziji i Indoneziji traže povećanje plata koje, kako ukazuju, nisu održale korak sa cenama, zahtevaju nize školarine i iznose niz drugih zahteva. Najveći prvomajski skup održan je u Indoneziji gde su hiljade radnika u Džakarti zahtevale veće plate i sigurnost na poslu pod budnim nadzorom oko 16.000 pripadnika policije. I u Hongkongu radnici su protestovali protiv niskih plata, ali i protiv socijalne nejednakosti, zahtevajući preraspodelu bogatstva.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu 021.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 01, 05, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *