Poribljavanje linjakom

BAČKI JARAK: Ribarsko područje „Begečka jama“ na ribolovnoj vodi u granicama zaštićenog Parka prirode Begečka jama, postalo je bogatije za 150 linjaka, ribe koja je kod nas strogo zaštićena vrsta.

Ovo je prvi slučaj poribljavanja linjakom, koji je postao ugrožena vrsta u vodama na teritoriji Vojvodine, saopštili su iz kompanije DTD „Ribarstvo“ Bački jarak, koja upravlja ribolovnim područjem „Begečka jama“. Radnici Ribarstvo poribljavanje rade po Programu upravljanja ribarskim područjem Begečka jama za ovu godinu.
Poribljavanju su prisustvovali predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i inspekcije pri Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.
– Veoma je značajno ovo poribljavanje linjakom na Begečkoj jami zbog toga što je ona izuzetno važno mrestilište. Linjak je kao vrsta gotovo nestao, što zbog prirodnih promena, što zbog promena koje je prouzrokovao čovek. Ovo je prvo poribljavanje linjakom i nadamo se da će ovakve aktivnosti doprineti njegovom opstanku – ističe Laslo Galamboš iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.
Imajući u vidu da je ova vrsta ribe pod trajnim lovostajem na osnovu Naredbe o merama za očuvanje ribljeg fonda, rekreativnim ribolovcima na Begečkoj jami neće biti dozvoljen lov na linjaka.

Autor: Mile Milojević
Datum: 25, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *