Protest poljoprivrednika, blokada puteva

TANJUG: Deo poljoprivrednika u Vojvodini i centralnom delu Srbije počeo je danas u deset sati ranije najavljenu blokadu važnijih saobraćajnica jer nisu prihvaćeni njihovi zahtevi, među kojima je osnovni da subvencije u agraru budu isplaćivane po hektaru, rekao je Tanjugu jedan od predstavnika nezadovoljnih poljoprivrednika Miroslav Ivković.

 

On tvrdi da su poljoprivrednici ovog puta odlučili da traktorima blokiraju značajnije putne pravce u pokrajini i delovima centralne Srbije a ne da, kao u protestu organizovanom pre mesec dana, krenu u Beograd kako bi nadležnima saopštili svoje zahteve. Ivković je rekao da će saobraćaj biti blokiran „na oko 80 mesta od kojih je više od 20 u centralnom području republike“, uz napomenu da će poljoprivrednici koji protestuju propuštati bolesne, stare, trudnice, decu, hitnu pomoć, vojsku, policiju, vatrogasce i ostale hitne slučajeve.

Prema rečima Ivakovića, sinoć je u Novom Sadu obavljen razgovor delegacije nezadovoljnih poljoprivrednika sa predstavnikom Ministarstva poljoprivrede Zoranom Nenadovićem, koji se prethodo sastao sa predstavnicima desetak udruženja vojvođanskih paora i objasnio im kako se realizuje usvojena politika subvencija u agraru za ovu godinu.

Predstavnik nezadovoljnih poljoprivrednika u Žablju Žarko Tešin izjavio je Tanjugu da je u deset sati izašlo oko 80 traktora na magistralni put Novi Sad – Zrenjanin i blokiralo prelaz preko mosta na Tisi. On je dodao da su i sa druge, banatske strane, taj putni pravac blokirali poljoprivrednici iz Elemira, Taraša i drugih okolnih mesta.

Zemljoradnik iz Titela Miroslav Bojanić rekao je Tanjugu da je most na Tisi u tom mestu, odnosno putni pravac ka Perlezu i putu Zrenjanin-Beograd, blokiralo oko 70 traktora. Organizatori protesta kažu da su na traktorima zalepljeni njihovi zahtevi i pravila protesta, kako bi bili sprečeni oni koji bi želeli na bilo koji način da opstruišu protestno okupljanje ili da prave nerede.

Predsednik Kluba „Sto paora plus“ („100 P plus“) Vojislav Malešev rekao je za Tanjug da se to udruženje nije priključilo obnovljenom protestu dela vojvođanskih poljoprivrednika. Malešev je mišljenja da je kasno za proteste i da je prilika propuštena krajem prošle godine, pre usvajanja agrarnog budžeta i kada je najavljen nov način subvencionisanja u agraru.

Poljoprivrednik iz Banatskog Novog Sela Zoran Sefkerinac, koji je lani bio jedan od orgnizatora protesta paora, rekao je za Tanjug da se on sada neće pridružiti protestu jer se solidariše sa ratarima koji obrađuju manje oranica. On je naglasio da će poljoprivredna gazdinstva sa manjim oraničnim površinama imati velike koristi od novog načina raspodele podsticaja u agraru. Sefkerinac, koji orađuje oko sto hektara oranica, je podsetio da je lane 83.000 gazdinastva dobilo podsticaje od 14.000 dinara po hektaru, dok će ove godine u sistem subvencija biti uključeno oko 250.000 gazdinstava.

Predsednik naučnog društva agroekonomista Srbije Miladin Ševarlić rekao je za Tanjug da je cilj novog načina subvencinisanja po prinosu da se izbegne koncentracija većeg broja gazdinstava koji su, eventualno, zloupotrebljavali subvenciije po hektaru. Kako objasnio Ševarlić, vlasnici gazdinastva su koristili subvencije, a nisu obrađivali zemljište, pogotovu uzeto u zakup od drugih porodičnih domacinstava, ili eventualno deleći deo subvencija sa gazdinstvima koja su bila van sistema penzijsko invalidskog osiguranja i nisu mogla koristiti te subvencije.

Povodom blokade puteva, koju sprovodi deo nezadovoljnih poljloprivrednika, sinoć se oglasilo i Poslovno udruženje drumskog saobraćaja „Srbijatransport“ i zatražilo da se prevoznicima omogući redovno održavanje linijskog autobuskog saobraćaja. „Tražimo da državni organi zaštite legitimna prava prevoznika i Ustavom zagarantovano pravo na rad“, navelo je udruženje u dopisu nadležnim institucijama, uz napomenu da će prvoznici zatražiti i naknadu štete koja proistekne usled tolerisanja blokada saobraćaja, onemogućavanja ustavnog i zakonskog prava na rad i obavljanje delatnosti.

Autor: Redakcija
Datum: 25, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *