Obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta

BEOGRAD: Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas položio je danas, povodom Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, venac na Spomenik žrtvama genocida na Starom sajmištu, uz poruku da je najvažnije da se neguju sećanja na žrtve, kao opomenu da se takve stvari više nikad ne dogode.

 

Đilas je ponovio da je plan da se na prostoru nekadašnjeg logora Staro sajmište izgradi memorijalni centar kao sećanje na sve žrtve u logorima i dodao da veruje da će u narednim godinama on biti i gotov i da će time, na još dostojanstveniji način, moći da bude obeleženo stradanje svih u Drugom svetskom ratu.

„Juče sam bio u Banjaluci, gde mi je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poklonio knjigu o Jasenovcu, gde sam video fotografiju koju nikada neću zaboraviti. Reč je o vešalima za decu. To je fotografija koju niko od nas nikada ne sme da zaboravi“, istakao je Đilas.

Vence na Spomenik na Starom sajmištu položili su i predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, predstavnici ambasada Izraela i Nemačke, preživeli zatočenici, porodice nastradalih, predstavnici Saveza jevrejskih opština i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 22, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *