Šabić: Poreska uprava krši zakon

BEOGRAD: Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je Poresku upravi da krši odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o tajnosti podataka i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

 

Šabić je istakao da Poreska uprava medijima, novinarima, građanima i svim drugim tražiocima gotovo redovno uskraćuje informacije, odnosno da ih daje tek po nalogu Poverenika, a nekad čak ni tada, saopštila je danas Služba poverenika.

„Postupajući po zahtevima za pristup informacijama Poreska uprava iste uporno odbija pozivajući se isključivo na to da, po članu 7. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, svi podaci iz poreskog postupka predstavljaju 'službenu tajnu'“, naveo je Šabić i istakao da je takav stav dvostruko pogrešan.

Poverenik je precizirao da Zakon o slobodnom pristupu informacijama, kada je u pitanju mogućnost uskraćivanja informacija zaštićenih nekom od oznaka poverljivosti, osim tog formalnog uslova zahteva da postoji i suštinski, materijalni uslov.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 19, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *