Patrijarh Irinej služio liturgiju u Sabornoj crkvi

BEOGRAD: Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej služio je jutros centralnu uskršnju liturgiju u beogradskoj Sabornoj crkvi.

 

Službi su, uz vernike, prisustvovali premijer Srbije Mirko Cvetković, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, ministar vera Srđan Srećković.

Uskršnjoj liturgiji prisustvovali su i predstavnici ostalih verskih zajednica u Srbiji.

Uskrs se obeležava službama u svim pravoslavnim crkvama u Srbiji.

U poslanici povodom najvećeg hrišćanskog praznika patrijarh Irinej pozvao je vernike da se, na dan Vaskrsenja Isusa Hrista, koji svojim značenjem, porukom i poukom obavezuje da čuvamo i pravilno ispovedamo svoju pravoslavnu veru, neprestano mole za braću i sestre na Kosovu i Metohiji.

„Molimo ih da nikada ne klonu duhom i da ostanu verni svojoj pravoslavnoj veri na svom i našem pradedovskom ognjištu“, poručio je patrijarh u vaskršnjoj poslanici.

Patrijarh je kazao i da Vaskrs nalaže da svoj život provodimo u punom osećanju odgovornosti i dužnosti koje obavljamo valjano i odgovorno bilo da smo u svom domu, polju, fabrici, kao državnici ili čelnici ovog naroda.

„Obavezuje nas da iznad svega u svakom čoveku i u sebi samima očuvamo ljudsko dostojanstvo“, kazao je patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

On je pozvao građane da poštuju i čuvaju svetinju braka, jer je ona, kako je istakao, osnov uzvišene, zdrave i čestite porodice i poručio da se čedomorstvo, najveći zločin ovog veka, kao kuga širi u srpskom narodu.

Proslava Vaskrsa počela je ponoćnim bogosluženjima u svim crkvama, a potom svečanim jutarnjim liturgijama.

Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su kuvana jaja ofarbana u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove se „čuvarkuća“.

Vernici SPC razmenjuju pozdrave – „Hristos vaskrse!“ i „Vaistinu vaskrse!“

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 15, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *