Svemogući pokretač – Shopping

Danas sam rešila da vam ne pišem o izložbama, gradovima ili nekim prirodnim lepotama. Danas vam pišem o kupovini tj. da budem fensi Shopping-u.

Da krenem od početka, prvo onaj svakodnevni, kupovina namirnica.

Okruženi ste supermarketima, pa sve i da vam ništa ne treba ima da idete svaki dan u kupovinu, makar po sveže mleko! Za nas iz Srbije ovo je odličan sport, a pogotovo treniranje kako da ne trošite pare. Kako? Lepo! Kad uđete u prosečan supermarket i krenete redom da obilazite rafove oči vam se lepe za svaku sitnicu!

Da, nema malih trgovina kod čika Paje na ćošku i te fore. Samo veliki opstaju, mislim eto čisto da znate šta nas čeka.

Počevši od 66 vrsta hlebova, hoćete sa suvim grožđem, hoćete crni sa makom, hoćete beli običan, ili polubeli sa nemam pojma čim tu vam već treba jedno 15 minuta da izaberete! A to je tek hleb!

Idemo dalje, povrće. Verujem da ne znam svo ni da pobrojim, a kamoli da kažem čemu služi kako se pravi. Ako ste slobodnog duha i skloni eksperimentima, tu je svemoćni čika Google pa nađite recept i poreklo za neku čudnu biljkicu.

Polako se šunjam prema mleku i mlečnim proizvodima, ajoj! Kad sam ugledala količine različitih marki, tipova, pakovanja već me neka nervoza hvata! Ih bre, mislim se, mi u Srbiji nismo ni svesni koliko smo srećni, tri tipa mleka i dva sira i teraj! A ovde, sireva jedno 20 vrsta, mleka jedno 18 a ostalo neću ni da gledam. Kafa je sledeća na spisku, aha e tu je sad već jasnija, ali malo sutra! Pošto se ne pije naša stara dobra, iz meni nepoznatog razloga nazvana turska kafa, imate više vrsta kafa za onu filter kafu, pa za onu espreso pa nes, pa joj. Dobro, ajde dalje. Slatkiši.

E tu mi je već srce ostalo! Kao i svaki sladokusac ovde se nalazim u totalnom raju! Počevši od čokolada, pa do nekih polu kolača – polu hlebova, ne znam uopšte zašto se truditi oko pravljenja slatkiša. Samo nakupujete ovde i deca su vam do 5. godine garantovano bez zuba Tu je i svemogući puter od kikirikija bez kog ne može ni jedno domaćinstvo.

Preskačemo deterdžente, omekšivače i ostale kućne hemikalije i idemo do dela gde su meso i mesne prerađevine. Mislim, jedan čist bezobrazluk. Nema šta nema. Nisam pogledala za prepelice, ali ako nema sigurno bi ih nabavili.

A jesam na početku napomenula da ako imate karticu određenog supermarketa čekirate se na ulasku i uzmete nešto ovako pa lepo kako trpate u korpu tako čekirate i nema iznenađenja sa cenama, sumom novca i slično, nego po dolasku na posebnu kasu ubacite ovu spravicu na određeno mesto i svoju dragu karticu sa paricama i to je to. Kakva namrgođena kasirka i gluposti.

Nego, gde stadoh? Aha,meso. Joj, šta da vam kažem, od prerađevina, do sitno i krupnije mlevenog i zapakovanog, do mariniranog, sitno iseckanog i samo da se jede.

Ajde dalje mislim se, oči će ti ispasti. E da, onda nailazimo na jednu policu na kojoj su već sniženi artikli dodatno sniženi. Tipa trikotaža neka, tiganji ili slično. Ali stvarno su dva puta sniženi, a ne kao kod nas, prvo poskupeli da bi bili sniženi.

Cene – zavise od kvaliteta. Uglavnom u odnosu na standard, hrana ima ok cene.

E sad, mogla bih i dalje da nabrajam ali hoću da vam kažem i u drugim oblastima kupovine kako da se snađete.

Ja vam ne umem sa tim silnim karticama da se izborim, tetka to sve maherski, ova za ono, ona za ovo i tako… Plastika koja život znači.

Idemo sad u prodavnice koje bi smo mogli nazvati Second hand, ali nije to onaj naš pa sad tu neka hrpetina garderoba u 4 metra kvadratna smeštena. Ovo su prodavnice gde imate od igle do lokomotive i to može da se nađe odličnih stvari.

Primer : kožni dvosed u krem boji,očuvan, ja bih rekla skoro pa da uopšte nije korišćen 60 onih lepih €.

Dalje, tu možete pronaći slike, knjige, dečije igračke, društvene igre, garderobu, ploče, CD, posuđe. E sad, postoji fora da ako se razumete u određene stvri tipa staklariju, a imate vremena da šnjuvate ovuda možete da naletite na komade koji stvarno imaju neku vrednost.

Tako na primer možete za male pare da kupite poznati dizajn. Ima krš stvari, koje ne bih ni za živu glavu uzela u ruku, ali ima i super činijica, posuda, slika, lampi, keramičkih saksija. A sve je jeftino.

I uvek su pune ove prodavnice. E sad, razmislite koliko puta ste kod nas ušli u neki second hand, ja bogme nijednom, priznajem.

Odmah u komšiluku ovih radnja nalaze se super skupe prodavnice nameštaja, gde jedna stolica (meni ružna) košta više od 1000 € . Da,nisam pogrešila broj nula.

Sad, ako patite od toga da vam i na gaćama stoji nečiji potpis ovo je mesto za vas, što se mene tiče pokupila sam par dobrih ideja.

Idemo dalje. Tržni centri, takozvani Mall-ovi. E tu vam je tek posebna priča.

Ovo je mall u Amstelveen-u.

Kad uđete u jedan nema vam bez par sati napolje. To vam je provreno.

Što se tiče cena i ovde su one povezane sa kvalitetom, za svakog po nešto što bi se reklo. Moja persona je obožavalac H&M lanca pa naravno da sam se fokusirala na pronalaženje što je više njihovih prodavnica. Kod njih su vam uvek prihvatljive cene, ima stalno nekih popusta i može svašta da se pronađe.

No, ima još tu svega, počevši od Zare, Manga, pa preko kojekakvih Armanija,Šanela i ostalih, pa onda sportska partija,a uglavnom kad uđete u jedan bilo koji od ovih, nema vam bez pola sata napolje. Ima jedna gospođa Claudija Strater kod nje se mogu naći klasični komadi, odličnog kvaliteta za one sa nešto dublji džepovima. Srednje dubljim.

Naravno kao i svuda i kod njih postoji sezona kad im SALE dolazi u posetu, pa se i vaši džepovi mogu obradovati.To je nekad kraj Maja i početak Juna i tamo oko Božića.

Naravno da ovde možete doručkovati, ručati i popiti šest kafa, dok sve obiđete. Ono što je super u svakom slučaju je da sve radi do 17 h, pa sve i da hoćete nemavam dužeg ostajanja. Nedeljom rade samo svake prve nedelje u mesecu, a subotom su takve gužve da to treba izbegavati u širokom luku.

Našlas sam jednu super slatku prodavnicu koja mi se dopala, a lično baš i nisam neka shoppingholičarka! U njoj možete naći svakave sitnice za kuću, počevši od ramova za slike, jastučića, pečkira, sveća itd… Cene su prihvatljive i nju bih volela da preselim bliže

Jako bitna stvar je sledeće : ako želite da plaćate u kešu niko neće imati da vam rasitni 100 ili 50 €, pa spremite sitan novac, a ako plaćate karticom da znate da su aparati mnogo bolji nego kod nas, odnosno nalaze se sa vaše strane pulta i obavezno rukom zaklonite kada ukucavate pin.

Zgodna je takođe i Hema, kao i C&A i još neke manje prodavnice. Moram da pomenem i tetkinu omiljenu prodavnicu, iz koje redovno dobija informacije one insajderske šta će biti na sniženju a to je de Bijenkorf .

Što se tiče obuće cene su otprilike kao i kod nas, dobre kožne cipele 50 € ako uspete da ih ulovite na sniženju ako ne oko 70-80 , čizme oko 100 € i više , a ako uporedite prosek plate… Pa šta da vam kažem… Naravno tu su i one jeftinije vrste obuće od lošijih materijala, pa ko voli nek izvoli.

Sve u svemu ako hoćete da prištedite, morate biti informisani kad je gde koje sniženje, koliko posto i ako još možete da se sprijateljite sa nekom prodavačicom, to je bingo!

Posle obilaska svega ovoga sledeća slika opisuje moje stanje

Odoh sada, da se još malo muvam po gradu. Sutra je pakovanje!

Autor: Mirjana Djuričić
Datum: 13, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *