Neuspelo lansiranje rakete Severne Koreje, osude sveta

PJONGJANG: Severna Koreja jutros je izvela neuspeli pokušaj lansiranja satelita u orbitu, što je međunarodna zajednica osudila kao provokaciju, a hitno je sazvan i sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

 

Ubrzo posle lansiranja, jutros po lokalnom vremenu, SAD, Južna Koreja i Japan javili su da se raketa koja je nosila satelit raspala u letu neposredno posle lansiranja iz svemirskog centra Tongčang-ri, na severozapadu zemlje, na oko 50 kilometara od kineske granice.

SAD: Prikriveno lansiranje balističke rakete

Sjedinjene Američke Države i druge zemlje veruju da se radi o prikrivenom lansiranju balističke rakete dugog dometa, što je zabranjeno rezolucijama Ujedinjenih nacija.

Južna Koreja je saopštla da je raketa letela minut ili dva pre nego što je eksplodirala u vazduhu, i da su pokupili ostatke rakete u moru.

Zvanična severnokorejska agencija KCNA je to potvrdila nekoliko sati kasnije i javila da je satelit lansiran u 7.38 po lokalnom vremenu, ali da nije uspeo da uđe u orbitu, kao i da naučnici pokušavaju da utvrde razlog za ovaj neuspeh.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 13, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *