Obeležena godišnjica proboja Sremskog fronta

ŠID: Predsednica Skupštine Srbije, koja zamenjuje predsednika Republike Slavica Đukić-Dejanović, predstavnici Vlade Vojvodine i Vojske Srbije prisustvovali su danas obeležavanju 67 godina od proboja Sremskog fronta i poručili da će duh srpskog naroda nadživeti nedaće, kao što je junaštvo sremskih boraca nadživelo vreme.

 

U proboju Sremskog fronta u Drugom svetskom ratu poginulo je oko 13.500 uglavnom mladih boraca, kao i 1.100 pripadnika Crvene armije, oko 600 pripadnika bugarskih jednica i 163 italijanskih, dok je na neprijateljskoj strani poginulo oko 30.000 vojnika.

Pošto je položila venac na Spomen obeležje u Adaševcima kod Šida, Đukić Dejanović je poručila da je obaveza svih da se takav podvig ne zaboravi.

„Zato danas i ovde, kao i uvek kada se okupimo i kada ćutimo, jer nije svako ćutanje zaborav, kao što nije svako sećanje pretnja iskazujemo divljenje njihovom požrtvovanju, zahvalnost za slobodu i nezavisnost za koju su se izborili“, rekla je Đukić Dejanović.

Ona je naglasila da junake sa sremskog fronta Srbija pamti kao oslobodioce koji su svoje ideale ugradili u temelje Evrope bez ekstremnih političkih i ideoloških suprostavljenosti, rivaliteta i neprijateljstava među državama, Evrope koja kao svoj dan upravo slavi Dan pobede nad fašizom.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 12, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *