Sindikati u zdravstvu najavili štrajk za 17. april

BEOGRAD: Sindikat lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) organizovaće 17. aprila štrajk u svim zdravstvenim ustanovama, ukoliko se ne odustane od najavljenog smanjenja plate zaposlenih u zdravstvu, saopštio je danas taj Sindikat.

 

Na konferenciji za novinare u Beogradu, predsednik te sindikalne organizacije Dragan Cvetić je kazao da su zaposleni u zdravstvu nezadovoljni vladinom uredbom čijom se primenom osnovna plata zaposlenih smanjuje na 90 odsto sadašnje.

Cvetić je pojasnio da takvo smanjenje proizilazi iz Uredbe o korektivnom koeficijentu i najvišem procentualnom uvećanju osnovne plate u zdravstvu.

„Mi ne tražimo veće plate, već samo da nam ne diraju postojeće. Ogromno je nezadovoljstvo lekara, jer su u protekle četiri i po godine plate u zdravstvu povećane za samo 8,7 odsto i pored toga što su dodatno obezvređene inflacijom“, kazao je Cvetić.

On je naveo da je trenutno plata zaposlenih u zdravstvu, kojih ima oko 110.000, u proseku oko 40.000 dinara, precizirajući da je prosečna plata lekara oko 65.000 dinara, dok veliki broj radnika u zdravstvu prima u proseku 25.000 dinara. 

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 12, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *