Patrijarh: Vaskrs nas obavezuje da čuvamo veru

TANJUG: Patrijarh srpski Irinej pozvao je danas vernike da se na dan Vaskršnjeg Isusa Hrista, koji svojim značenjem, porukom i poukom obavezuje sve da svoju veru pravoslavnu čuvamo i pravilno je ispovedamo, neprestano mole za braću i sestre na Kosovu i Metohiji.

 

„Molimo ih da nikada ne klonu duhom i da ostanu verni svojoj pravoslavnoj veri na svom i našem pradedovskom ognjištu“, poručio je patrijarh u uskršnjoj poslanici.

Patrijarh je kazao i da Vaskrs nalaže da svoj život provodimo u punom osećanju odgovornosti i dužnosti koje obavljamo valjano i odgovorno bilo da smo u svom domu, polju, fabrici, kao državnici ili čelnici ovog naroda.

„Obavezuje nas da iznad svega u svakom čoveku i u sebi samima očuvamo ljudsko dostojanstvo“, kazao je vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh je pozvao vernike da zdravo i trezveno paze na događaje i vreme u kome živimo i da razlikujemo dobro od zla, privremeno od večnog i nepropadljivo od propadljivog.

On je pozvao građane da poštuju i čuvaju svetinju braka, jer je ona, kako je istakao, osnov uzvišene, zdrave i čestite porodice i poručio da se čedomorstvo, najveći zločin ovog veka, kao kuga širi u srpskom narodu.

Patrijarh je kazao da je „strašno i pomisliti“ da pola miliona nerođene dece svake godine biva lišeno života, ne ugledavši svetlost sveta, uputivši, kako je rekao, poseban pozdrave svim majkama koje ljubavlju danonoćno bdiju nad kolevkama svoje dece.

„Pozdravljamo bolesne, prezrene, ponižene i utamničene, sve trudoljubive i radnike, putnike i namernike, učitelje i one koji uče, ktitore i priložnike, neimare i zadužbinare, sve prognane i izgnane sa svojih ognjišta sa verom i nadom da im Bog obriše svaku suzu sa lica“, rekao je patrijarh.

Ukazujući da je Vaskrsenje Hrista „praznik nad praznicima i slavlje nad slavljima“ on je istakao da Vaskrsenje potvrđuje da je čovek stvoren za večnost, besmrtnost, a ne za prolaznost.

„Vaskrsenje nije radost data od ovog sveta. Izvor te radosti je u dobroti i ljubavi Božjoj i ona nosi pečat večnosti. Njeno postojanje i njeno trajanje ne zavisi od volje i vlasti ljudi, već od svemoguće volje i sile Božje“, poručio je patrijarh.

On je istakao da se u životu dožive mnoge nevolje, nepravde i žalosti i poručio da „Gospod, ukoliko smo sa njim – i najveću žalost pretvara u radost“.

Patrijarh je podsetio da se na sutrašnji dan, Veliki petak, desio najveći i najstrašniji obračun u sveopšte istorijskoj borbi između dobra i zla, istine i neistine, života i smrti.

Srpska pravoslavna crkva obeležava Vaskrs u nedelju, 15. aprila.

Autor: Redakcija
Datum: 12, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *