Saradnja između Vlade AP Vojvodine i Olimpijskog Komiteta Srbije

NOVI SAD: Povodom višegodišnje saradnje između Vlade AP Vojvodine i Olimpijskog Komiteta Srbije, a u svetlu potpisivanja ugovora o sufinansiranju aktivnosti Olimpijskog Komiteta Srbije za pripreme i učešća vojvođanskih sportista na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, danas je u Klubu poslanika Skupštine AP Vojvodine organizovan prijem za njih.

 

 

U prisustvu predsednika Vlade AP Vojvodine dr Bojana Pajtića, predsednika Olimpijskog Komiteta Srbije, Vlade Divca i pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Modesta Dulića svečano su uručeni i ugovori o stipendiranju mladih sportskih talenata Vojvodine. Programom stipendiranja obuhvaćeno je 50 najtalentovanijih sportista i sportistkinja iz olimpijskih sportova, kadetskog i juniorskog uzrasta (14-20 godina). Prijemu su prisustvovali i njihovi treneri, kao i predstavnici granskih sportskih saveza i neki od sportista koji su ostvarili normu za Olimpijske igre u Londonu.

– Tačno je da već godinama postoji ova izvanredna saradnja između Olimpijskog komiteta i pokrajinske vlade- rekao je predsednik Pajtić u svom obraćanju mladim sportistima. – Cilj te saradnje je bio da onim mladim sportistima koji predstavljaju uzor za svoju generaciju damo podršku, koja će omogućiti da ostvare vrhunske rezultate na Olimpijskim igrama i ostalim takmičenjima. U ovih proteklih nekoliko godina mi smo za naše olimpijske kandidate obezbeđivali i uslove za trenažni proces, za opremu i za stipendije preko Razvojne banke Vojvodine, jer mladim sportistima koji zaista jesu model uspešnosti, za sve one koji se ugledaju na njih treba dati onu vrstu podrške koja će im omogućiti da ne razmišljaju o tome, da li će kupiti patike i da ne razmišljaju o svojoj egzistenciji, već da se bave onim u čemu su uspešni i u čemu prednjače pred svojom generacijom. Naši su sportisti bili i ostali najbolji ambasadori zemlje i tu nema dileme i zbog toga i kao takvi treba da uživaju podršku naše države i to ne samo kada postignu uspeh, već i na njegovom putu ka uspehu. Današnje stipendije idu u tom pravcu, jer mudra država i mudar narod razmišlja ne kratkoročno, već strateški. Ne treba misliti samo na London 2012. godine, već i na sledeću Olimpijadu u Riju 2016. godine i otuda ovih 50 sportista i deset trenera, kako bi svi zajedno omogućili da se maksmismalno iskoriste kapaciteti na vašu i našu radost, kao i na radost vaših roditelja i cele zemlje, zato se nadam da će naša podrška budućim Olimpijcima biti opravdana – rekao je na kraju izlaganja dr Bojan Pajtić.

U ime sportista Srbije i Vojvodine i ispred Olimpijskog komiteta reči zahvalnosti uputio je Vlade Divac, koji je naglasio da je ono što je započeto pre pet godina danas nastavljeno i na današni dan imamo 76 sportista, koji će ići u London, a čekamo još kvalifikacije odbojkaša i odbojkašica, rvače i još par individualnih sportsita. Nadam se da će ih na kraju biti oko 100 i da će na pravi način opravdati ukazano poverenje.

Modest Dulić je podsetio da je pre pet godina prekinuta praksa, takozvanog stihijskog rešavanja problema, i da je od tada stupila na snagu strategija razvoja sporta u Vojvodini, odnosno, podrška u stipendiranju mladih olimpijaca i njihovih trenera, kao i obezbeđivanje uslova za rad i razvoj sporta, kako bi rezultati bili bolji, a olimpijske norme ostvarene.

Autor: Redakcija
Datum: 09, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *