Otvoren 40. Festival dramskih amatera Srema

IRIG: Sinoć, u Domu kulture u Irigu, otvoren je Festival dramskih amatera Srema (Fedas), koji ove godine obeležava 40. godina postojanja. Na jubilarnom Fedasu, dramski amateri iz Iriga, Stare Pazove, Pećinaca, Sremske Mitrovice, Beočina, Šida, Nove Pazove i Inđije, u narednih nedelju dana predstaviće se publici sa devet predstava iz prošlogodišnje produkcije.

 

Otvarajući festival, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić rekao je da, iako je amatersko stvaralaštvo polje koje obično nije u fokusu medijske ili kulturne javnosti, to ne znači da nije značajno.
– Mislim da je amaterizam važan, jer je to polje entuzijazma, potpune posvećenosti, i zadovoljava kulturne potrebe na različitim nivoima- rekao je Milorad Đurić i dodao da je Sekretarijat za kulturu prepoznao ovaj aspekt delovanja kao značajan, te da u skladu sa mogućnostima podržava rad amaterskih uduženja i stvaralaca.
– Festival Fedas postoji četiri decenije, i to dovoljno govori o upornosti i posvećenosti ametara, da publici prikažu svoje stvaralaštvo, i značaju ove manifestacije za popularizaciju amaterizma – rekao je Milorad Đurić.
Festival Fedas organizovali su Savez amatera Vojvodine i Savez amatera opštine Irig, uz podršku Zavoda za kulturu Vojvodine i Opštine Irig.
Sinoć je u Srpskoj čitaonici u Irigu otvorena i izložba fotografija „Svedočanstvo-svedočenje o vremenu“, koja prikazuje bogato kulturno-istorijsko nasleđe sremskog sela Šatrinci. Autor izložbe je Erne Varnju.

Autor: Redakcija
Datum: 07, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *