Svetski dan Roma

TANJUG: U Srbiji će nizom manifestacijama biti obeležen 8. april – Svetski dan Roma, kako bi se skrenula pažnja javnosti na težak položaj romskog naroda.

Potpredsednica parlamenta Gordana Čomić otvoriće u Domu Narodne skupštine manifestaciju kojom se obeležava Svetski dan Roma, a kako je najavljeno, učesnicima skupa obratiće se ministri rada i socijalne politike, prosvete i ljudskih i manjinskih prava, državne uprave i lokalne samouprave Rasim Ljajić, Žarko Obradović i Milan Marković.

Manifestaciji će prisustvovati i ministar zdravlja Zoran Stanković, nacionalni koordinator Dekade Roma Božidar Đelić, kao i zaštitnik građana Saša Janković.

Povodom obeležavanja Svetskog dana Roma, predsednici parlamenta Slavici Đukić Dejanović i zameniku premijera i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću u Leskovcu će biti uručena “Zlatna povelja Društva Roma Srbije”.

Dačić će u Leskovcu otvoriti i izložbu fotografija Švajcarca Pabla Fernandeza Alvereza “Muzičke sreće – dah ljudi“, dok će Đukić Dejanović otvoriti skup “Dekada uključivanja Roma 2005 – 2015”.

Kako je najavljeno, u ime Ministarstva unutrašnjih poslova u debati će učestvovati zamenik direktora policije Branislav Mitrović.

Predstavnici državnih organa rekli su Tanjugu povodom 8. aprila – Svetskog dana Roma, da je položaj Roma u Srbiji i dalje je nezavidan i težak, a da kada je reč o diskriminaciji, predstavnici te nacionalne manjine spadaju u najugroženiju društvenu grupu.

Na prvom svetskom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine, doneta je odluka da se 8. april obeležava kao Svetski dan Roma.

Ovaj dan je ustanovljen da bi se ukazalo na težak položaj Roma i da bi se podstakle države u kojima žive da obrate posebnu pažnju unapređivanju njihovog položaja.

Autor: Redakcija
Datum: 07, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *